Figyeljen, aki utazni készül: leállhat a légi közlekedés

A szakértők egyelőre csak azt zárták ki, hogy a következő 24 órában korlátozni kellene a légi közlekedést Európában az újabb izlandi vulkánkitörés miatt. A hét végére változhat a helyzet.
NAPI, 2011. május 23. hétfő, 11:33
Fotó: Napi.hu

Az izlandi Grimsvoth vulkánból feltörő hamufelhő ugyan a hét végén Nagy-Britannia felé sodródhat, ám a légügyi hatóságok úgy látják, hogy szigetország légi közlekedését egyelőre nem érinti a természeti jelenség. Ugyanakkor "nagyon közelről figyelemmel kísérik" a helyzet alakulását - derül ki a BBC cikkéből. Ez a vulkán az elmúlt 100 évben nem produkált ugyan akkora kitörést, mint most, de a kutatók állítják, hogy nagyon sok különbség van az Eyjafjallajokull nevű társa tavalyi hamuszórásához képest - például most sokkal többet tudunk a jelenségről, mint akkor. Ugyanakkor az időjárás változékonyabb, mint egy éve és további bizonytalansági tényezők is nehezítik az előrelátást - mondják szakértők.

Az Eurocontroll, az európai légtér biztonságáért felelős szervezet - amelyet tavaly keményen támadott számos légitársaság, mondván: túl szigorúan járt el a légtérzárak elrendelésével, ami több tíz millió euró kárt okozott a cégeknek -, nem számít arra, hogy a következő 24 órában az izlandi légtéren kívül más országok felett is gondokat okozhat a kitörés. A meteorológusokkal együtt figyelik a fejleményeket és várhatóan még ma vagy holnap már többet tudnak majd mondani. A Grimsvoth vulkán kevesebb hamut lövell az égbe, mint szomszédja egy évvel ezelőtt, és hamu nagyobb szemcséjű, mint tavaly, ami azért biztató, mert ezért gyorsabban visszahullik a földre.

HOZZÁSZÓLÁSOK