Fogolycsere segíti a BP-t

Egy 15 milliárd fontos olajüzletért adott ki az Egyesült Királyság egy merénylőt Líbiának, aki még 1988-ban vett részt egy utasszállító repülőgép felrobbantásában.
NAPI, 2009. augusztus 31. hétfő, 17:33

A British Petrol (BP) 15 milliárd fontos líbiai olajüzletének előmozdítása érdekében végül meghátrált a brit kormány és mégsem akarja kivonni a lockerbie-i merényletért elítélt al-Megarit a két éve a két ország között megkötött fogolycsere-egyezmény hatálya alól - írta az Index a Sunday Timesra hivatkozva.

Az olajvállalat és Líbia között 2007. májusában kezdődtek meg a tárgyalások, majd 2007. decemberében Jack Straw, brit külügyminiszter korábbi, a merénylő kiadatását megtagadó véleményét követően az alábbiakat írta Kenny MacAskill skót igazságügyi miniszternek: "Korábban elfogadtam az al-Megari kérdés fontosságát és megígértem, hogy megpróbálok kiharcolni egy kivételt a szerződésben.

Ám a Líbiával folytatott tágabb tárgyalásaink kritikus szakaszba értek, és az Egyesült Királyság érdekében beleegyeztem, hogy kivételek nélküli, standard fogolycsere-egyezményt kötünk Líbiával"

HOZZÁSZÓLÁSOK