Miután második negyedéves eredményeik siralmasnak ígérkeznek, egyre nagyobb veszteségeket szenvednek el hiteleiken és eszközállományuk minősége romlik, nő a görög bankokra nehezedő politikai nyomás annak érdekében, hogy egyesüljenek. A gyorsjelentéseiket a következő napokban közzétevő pénzintézetek nyeresége több mint hatvan százalékkal marad majd el a tavalyitól - idézi a Bloomberg az elemzői várakozásokat.

A felvásárlási spekulációk azt követően erősödtek fel, hogy a Piraeus Bank SA a múlt hónapban jelentkezett az Agricultural Bank of Greece SA - az egyetlen görög bank, amely elbukott az európai stresszteszten - állami tulajdonrészéért. Emellett jelezte, hogy fuzionálna a Hellenic Postbank SA-val is.

A bankkonszolidáció segítene a költségek csökkentésében, javítaná a pénzintézetek tőkeellátottságát és jobb hozzáférést biztosítana a bankoknak a piaci forrásokhoz. Erre várhatóan erősen rászorulnak, miután növekvő hitelveszteségekről, rosszhitel-állományról és betéteik visszaeséséről számolnak majd be.

A piac véleményét jól tükrözi, hogy a National Bank, az ország legnagyobb pénzintézete 16, az Eurobank 44, az Alpha 37, a Pireaus pedig 37 százalékos részvény-áremelkedést könyvelt el június vége, a stresstesztek sikeres lezárása és a felvásárlási spekulációk megindulása óta.

Az egyesülések ugyanakkor házon belül maradnak, ugyanis a külföldi bankok a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem akarnak görög pénzintézeteket vásárolni.