Folytatódik a nyugtalanító tendencia Görögországban

Tovább csökkentek a bankbetétek Görögországban; elemzők nyugtalanítónak találják a csökkenő tendenciát, mivel a bankok jelenleg erősen rá vannak utalva az olcsó betétekre, miután az adósságválság miatt kiszorultak a nemzetközi bankközi piacról.
NAPI, 2010. augusztus 23. hétfő, 19:03
Fotó:

Görögországban tovább csökkent a lakossági és a vállalati ügyfelek által elhelyezett bankbetétek összege júniusban, immár a hatodik egymást követő hónapban.

A központi bank hétfőn ismertetett adatai szerint júniusban 216,5 milliárd eurót helyeztek el az ügyfelek a bankokban, 1,5 százalékkal kevesebbet a májusi 219,8 milliárdnál.

Az év eleje óta a betétek összege 21,4 milliárd euróval csökkent ebben a szegmensben, súlyosbítván az amúgy is pénzszűkében lévő görög bankok helyzetét.

Görög bankárkörökben a csökkenést most azzal magyarázzák, hogy júniusban a családok nyaralásra vettek ki pénzt, a vállalatok pedig áfabefizetési kötelezettségeik teljesítésére.

Bár a látszat szerint szezonális jellegű fejleményről van szó, elemzők nyugtalanítónak találják a csökkenő tendenciát, tekintettel arra, hogy a bankok jelenleg erősen rá vannak utalva az olcsó betétekre, miután az adósságválság miatt kiszorultak a nemzetközi bankközi piacról, és erősen függnek az Európai Központi Bank (ECB) likviditásbővítő eszközeitől.

HOZZÁSZÓLÁSOK