Az EU-nak meg kell őriznie gépjárműiparának világszínvonalát, hogy világszerte a legenergiatakarékosabb és legbiztonságosabb járműveket állítsa elő, és millióknak biztosítson magas képzettséget igénylő munkahelyet. E célok megvalósítása érdekében az Európai Bizottság ma benyújtotta a "CARS 2020" elnevezésű cselekvési tervét, hogy versenyképesebbé és fenntarthatóbbá tegye az ágazatot.

A környezetbarát járművekre irányuló európai kezdeményezés keretében a kutatás és az innováció ésszerűsítésére törekedve a Bizottság az innováció fellendítésére irányuló javaslatot terjeszt elő. Az innováció előmozdításának finanszírozása érdekében, valamint azért, hogy a kkv-k könnyebben hitelhez juthassanak, az Európai Beruházási Bankkal folytatott fokozott együttműködésre van szükség. A tervezet szerint az elektromos autók tömeggyártásához szükséges áttörés megkönnyítéséhez kiszámítható szabályozási környezet szükséges, amelyet a járművek töltőcsatlakozóját egységesítő uniós szabvány fog biztosítani.

Ezzel párhuzamosan a Bizottság az ágazat sürgető problémáinak megoldására törekszik. A Bizottság az európai gépjárműpiacokon tapasztalt kereslet visszaesésére és több bejelentett üzembezárásra válaszul a következő Versenyképességi Tanácsot megelőzően novemberben összehívja a gépjárműgyártókat és a szakszervezetek képviselőit, valamint az ipari minisztereket, hogy együtt, koordinált módon vizsgálják felül a jelenlegi válság kezelésére irányuló intézkedéseket. A gépjárműipar egész Európában jelentős, ezért problémái európai szintű választ igényelnek. E válasz a túlkínálat kérdésére, a szociális és technológiai beruházásokra, az állami támogatásokra és a keresletoldali intézkedésekre fog összpontosítani, és a legmagasabb szinten folytatott politikai párbeszéd fogja követni.

"A gépjárműipari ágazatnak minden eszköze megvan ahhoz, hogy túllendüljön a jelenlegi nehézségeken, megőrizze versenyképességét, fenntarthatóbbá váljon, és mindeközben még európai gyártóbázisát is megőrizze. Sőt mi több, a gazdaságra gyakorolt multiplikátor hatásánál fogva annak is nagy lendületet adhat, hogy Európa megőrizze szilárd ipari bázisát. A ma bemutatott cselekvési terv a lehető legnagyobb politikai támogatást adja meg a gépjárműiparnak." - nyilatkozta Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos.