Fordulatra készül a svájci bankóriás

Várakozáson alul teljesített az első negyedévben az UBS: Svájc legnagyobb bankjának 18 százalékkal 1,81 milliárd frankra csökkent az adózott eredménye az egy évvel korábbi 2,20 milliárdról. A válság kezdete óta nem látott számban jelentkeztek viszont új ügyfelek a banknál.
MTI-Eco, 2011. április 26. kedd, 10:16
Fotó: Napi.hu

A bank keddi közlése szerint a gyengébb eredményeket az idézte elő, hogy csökkent a deviza- és derivatív ügyletekből származó jövedelem, viszont örvendetesen növekszik a befektetési és magánvagyonokat kezelő üzletág.

Az ügyfelek közel 400 milliárd svájci frankot vontak ki az elmúlt években a válság miatt a világ második legjelentősebb vagyonkezelőjének számító UBS-ből. Az első negyedévben azonban megfordult a tendencia: a válság kezdete óta nem látott számban jelentkezett új ügyfél a svájci bankóriásnál, 11,1 milliárd svájci franknak megfelelő összeg áramlott be az első három hónap alatt.

Oswald Grübel vezérigazgató értékelése szerint a fordulat a bizalom helyreállásának egyértelmű jele.

A világszerte több mint 60 ezer embert foglalkoztató bank, amely a gazdasági világválság miatt 2008-ban a svájci gazdaságtörténet legnagyobb veszteségét szenvedte el, ez első nagy európai pénzintézet, amely jelentett az idei első negyedévről. Az ugyancsak svájci Credit Suisse és a brit Barclay's szerdán, a Deutsche Bank csütörtökön teszi közzé gyorsjelentését.

HOZZÁSZÓLÁSOK