Gyógyultan távozna a Wells Fargo

A Wells Fargo azt tervezi, hogy hamarosan visszafizeti az államtól kapott segélyhitelt, méghozzá anélkül, hogy részvényeket adna el.
NAPI, 2009. szeptember 2. szerda, 17:33

A pénzintézet a visszafizetés részvényesekre nézve kedvező verzióját választja - mondta John Stumpf, a társaság elnök-vezérigazgatója a Bloombergnek. Jelenleg igen gyorsan és szervesen tudunk plusz tőkét bevonni, és nem akarjuk felhígítani a jelenlegi részvényesi kört - tette hozzá.

A bank 25 milliárd dolláros mentőhitelt kapott a TARP-alapból, ami persze egy bizonyos állami kontrollt is jelentette a társaság fölött. Az amerikai bankrendszeren elvégzett stressz teszt 13,7 milliárd dolláros tőkehiányt talált a Wells Fargónál, ami beindította a részvénykibocsátással kapcsolatos spekulációkat. A papír körülbelül 11 százalékot veszített idén az árfolyamából.

A pénzintézet vezetője konkrét dátumot nem említett a visszafizetésre, ami a Federal Reserve-vel való tárgyalások függvénye. Stumpf ugyanakkor úgy véli, megegyezésre fognak jutni a központi bankkal.

A Wells Fargo az idei számok alapján a legnagyobb egyesült államokbeli lakáshitelező. A második negyedben az elemzők által várt részvényenkénti 34 centes profit helyett 57 centes eredményt ért el, miközben bevételei 22,5 milliárd dollárra rúgtak.

HOZZÁSZÓLÁSOK