A kukorica ára az utóbbi négy évben megháromszorozódott, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup kétszeresére drágult - jelentette az MTI.

A Heinz alelnöke szerint ez az édesítőszer egy üveg ketchup előállítási költségének körülbelül 10 százalékát teszi ki. A gyártási költségek lefaragására a vállalat stocktoni kutatótelepén édesebb paradicsomfajtákkal kísérleteznek. Nem genetikai módosításról van szó, hagyományos úton, keresztezéssel igyekeznek új hibrideket előállítani.

A Heinz eddig elsősorban a nagyobb termést biztosító és a betegségeknek ellenállóbb fajtákat igyekezett kikísérletezni. A cég tavaly 20 százalékkal növelte meg a kutatási összeget, hogy édesebb fajtákat állítsanak elő, de úgy, hogy a természetes cukortartalom növekedése nem menjen a szín, a méret és a hozam rovására.