Hableány-baleset - alkalmatlan volt a Viking ukrán kapitánya?

Elkerülhetetlen, hogy megvizsgálják a Viking Sigyn ukrán kapitányának alkalmasságát a nemzetközi hajózásra - mondta Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. jogi képviselője a Magyar Nemzetnek.
Domokos László, 2019. július 3. szerda, 11:21
Fotó: AFP

Az eddigi adatok, tanúvallomások szerint oroszon és ukránon kívül más nyelveket csak törve beszél, ha ez valóban így van, nem kaphatott volna nemzetközi jogosítványt a folyami hajózásban. A kérdés eldöntése a várható nagy összegű kártérítési igény miatt is lényeges, hiszen ebben az esetben a férfit alkalmazó cégnek, a norvég tulajdonú Viking River Cruises társaságnak kimutatható felelőssége van a történtek miatt - mondta a jogász a napilapnak.

A nemzetközi szaksajtóban Jurij Csaplinszkijként említett 64 éves, odesszai kapitányt gyanúsítják azzal, hogy ő okozta a Hableány sétahajó 28 áldozatot követelő katasztrófáját május 29-én. A kapitányt jelenleg halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsítják.

A hajókatasztrófa két eltűnt dél-koreai utasát még mindig keresik a hatóságok a Duna teljes főváros alatti szakaszán. Huszonnégy megtalált honfitársuk holttestét folyamatosan szállítják haza Koreába.

Polt Péter legfőbb ügyész rendkívüli jogorvoslati indítványáról a Kúria július 29-én dönt, és az eljárás keretében azt vizsgálják, hogy az óvadék képes-e a törvény által megkívánt célok elérésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.07.03 14:13

Egyetlen újságíró, valaha is rákérdezett-e arra, hogy a baleset időpontjában ki vezette a Vikinget? Mert a kapitány talán éppen vacsorázott, vagy aludt az ágyában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html