Az európai vállalatok csaknem háromszor annyi készpénzt tartanak, mint egy évtizeddel korábban, 265 olyan európai vállalat van, ami a Stoxx 600 indexben is helyet foglal, és jelentős készpénzállományt halmozott fel. Az általuk közzétett 2012-es eredmények alapján 475 milliárd dollár készpénzzel, illetve készpénz egyenértékessel rendelkeznek. Összehasonlításképpen, 2002 végén ugyan ez az érték 136 milliárd dollár volt, vagyis egy évtized alatt majdnem megháromszorozódott a készpénzállománya a cégeknek. A 2011-es évhez viszonyítva is jelentős, 14 százalékos erősödés volt megfigyelhető tavaly a vállalatoknál ebben a tekintetben. Európában 9 olyan vállalat is van, amelyik 10 milliárd dollárt meghaladó készpénzállománnyal bír, a sor elején a Daimler AG áll, de helyet kap a listán a Siemens AG, a Vodafone Group és a Total SA is.

Sok európai vállalat folytat konzervatív készpénzpolitikát annak érdekében, hogy erősítsék pénzügyi helyzetüket. A főbb okok a kihívásokkal teli gazdasági környezet, az egyre növekvő munkanélküliség, az adók növekvő mértéke, és a személyes kiadások visszaesése. Az euró bevezetése óta először fordulhat az elő, hogy 2 teljes éven keresztül gyengüljön az európai gazdaság. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy az Európai Bizottság február 22-ei jelentésében törölte a korábbi gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásait. A nyugat-európai vállalatok erre az évre 50 milliárd dollár értékű felvásárlási terveket jeleztek előre, ezzel szemben az USA-ban 184 milliárd dollár kerülhet elköltésre ebből a célból. A pénzfelhalmozás egyik hátulütője, hogy elmaradnak a növekedést támogató felvásárlások, ami az amerikai vállalatokat hozza kedvezőbb versenypozícióba.

A Daimler AG élen jár a készpénz és készpénz egyenértékes állományának tekintetében, a cég 15 milliárd dollárt halmozott fel, ami 15 százalékkal magasabb érték az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A vállalat pénzügyi igazgatója, Bodo Uebber elmondta, hogy nem tervez cége felvásárlásokat ebben az évben. A Daimler az elkövetkezendő években növekedését elsősorban 13 új modelljére alapozza majd.

Az akvizíciók elmaradása mellett a másik főbb trend a cégek által fizetett osztalékok visszavágása, illetve felfüggesztése. Ezt az utat választotta a Deutsche Lufthansa AG is, aki bejelentette, 2010 óta először nem fog osztalékot fizetni. A társaság ezzel egy időben ambiciózus terveket fogalmazott meg a költségcsökkentésekkel kapcsolatban. A Nokia 143 év után először idén nem fog osztalékot fizetni részvényesinek. A telekommunikáció területén működő társaságok is hasonló lépésekre szánták el magukat Európában, de akad példa az autógyártók között is, a PSA Peugeot Citroen szintén osztalékfizetésének beszüntetését jelezte. Viszont vannak pozitív példák is a kontinensen, a Nestle SA pénzügyi igazgatója, Wang Ling Martello múlt hónapban arról nyilatkozott, hogy cége az idei évben is a 2012-es évhez hasonló tőkeberuházásokat tervez.