Hamarosan jöhet az új Airbus

Megfelelő ütemben halad az Airbus legújabb, kompozit anyagokból készített repülőgépének, az A350 XWB-nek a berepülési programja, a típus a terveknek megfelelően ez év negyedik negyedévében teljesítheti első kereskedelmi repülését - közölte a toulouse-i gyártó kedden az MTI-vel.
MTI-Eco, 2014. július 1. kedd, 09:25
Fotó: Reuters

A hosszú távú járatok teljesítésére alkalmas, kéthajtóműves Airbus berepülési programjához a napokban csatlakozott az ötödik prototípus gép, ezzel teljessé vált a berepülést végző flotta.

A tesztprogram 2013 júniusában kezdődött, a gépek több mint kétezer repült órát teljesítettek 500 repülés alkalmával, egy gép egy hónapban mintegy 80 órát teljesít.
A legutóbbi teszteket az Egyesült Arab Emirátusokban végezték, ahol extrém hőségnek tették ki az egyik prototípust. Hasonló teszteket hajtottak végre korábban a floridai Eglin Légibázison, ahol 45 fokos hőségben és mínusz 40 fokos hidegben teszteltek. Franciaországban például a nedves futópályán való üzemelést és azt vizsgálták, hogy az orrfutómű által felvert víz nem kerül-e a hajtóműbe, vagy a kiegészítő energiaforrásba.

A gép, amely konfigurációtól függően 250-350 utast tud szállítani, nagyobb részben szénszál-erősítésű polimerből készült, hatótávolsága 14 350 kilométer, legnagyobb felszállósúlya 268 tonna, meghajtásáról a Rolls Royce Trent XWB hajtóművei gondoskodnak.

A típus első kereskedelmi repülését a Qatar Airways színeiben várhatóan 2014 negyedik negyedévében teljesítheti, miután az ősszel megszerzi az üzemeléshez szükséges típusengedélyeket. A típusra eddig 812 rendelés érkezett 39 társaságtól. A gépek ára verziótól függően listaáron 260 millió és 340 millió dollár (59,8-78,2 milliárd forint) között változik.

HOZZÁSZÓLÁSOK