A floridai felügyelet két helyi pénzintézet, a Community National Bank és az ugyancsak sarasotai First State Bank esetében döntött a bezárás mellett, a kezelt betéteket mindkét banktól a Stearns Bank veszi át - számolt be a Marketwatch.com.

Az RBC Capital Markets elemzői még februárban úgy becsülték, hogy a jelen pénzügyi, gazdasági válság hatására a kövekező 3-5 évben több mint 1000 bank hullhat el.

A floridai pénzintézeteket különösen érzékenyen érinti a trend, ugyanis az ingatlanpiac helyi nagysága miatt az eladatlan luxuslakások nagyobb súllyal nehezednek a bankokra.

A 463 millió dolláros eszközértékű First State bank mintegy 387 millió dollárnyi betétet kezelt; a Stearns a betétek mellett az eszközök többségét is átveszi - közölte a szövetségi betétbiztosító (FDIC). Az eszközökkel kapcsolatos mintegy 364 millió dolláros veszteség terheit a Stearns és az FDIC közösen viselik, ám utóbbié a kisebb rész.

A Community National ennél jóval kisebb, mintegy 97 millió dolláros eszközértékkel rendelkezett, a kezelt betétek nagysága pedig 93 millió dollár volt, így a betétbiztosító kapcsolódó költségei is jóval alacsonyabbak.

Ezeken felül a 209 millió dollárnyi eszközzel rendelkező, 182 millió dollárnyi betétet kezelő oregoni Community First Bank is pénteken nyitott ki utoljára. A betéteket az idahoi Home Federal Bank veszi át, és a bedőlt pénzintézet 8 fiókja is ennek a neve alatt nyit majd ki hétfőn.