Hiába a pörög a maszkbisznisz - sok cég pórul járt

A műanyagipar is a járvány vesztesei közé tartozik, részben azért, mert a újrahasznosított műanyagokból gyártott termékek gyártása méregdrága lett.
Csernátony Csaba, 2020. október 7. szerda, 07:18
Fotó: Getty Images

A maszkok, ételesdobozok és egyéb műanyagok iránti kereslet látványosan megugrott a járvány kitörése óta, az újrahasznosítással ugyanakkor egyre kevesebben foglalkoznak, miután az olaj világpiaci árának csökkenésével sokkal olcsóbbá vált az új termékek gyártása - idézi a Világgazdaság összefoglalóját az MTI.

Újrahasznosított műanyagot leggyakrabban PET-palackokhoz használnak, amelyeknek az előállítása az Independent Commodity Intelligence Services piaci elemzői szerint a járvány kezdete óta 83-93 százalékkal lett drágább, mint az új műanyagból készülőké. Az újrahasznosítók forgalma Európában több mint 20 százalékkal, Ázsia egyes részein 50, az Egyesült Államokban 60 százalékkal csökkent a koronavírus-járvány miatti korlátozások óta.

Az olaj- és gázipari vállalatok az elkövetkező öt évben mintegy 400 milliárd dollárt költenek olyan üzemekre, amelyek műanyaghoz állítanak elő nyersanyagot. Számításaik szerint a műanyagalapú fogyasztási cikkek eladásai jelentősen emelkedni fognak, főként az ázsiai középosztály rohamos gyarapodásának köszönhetően.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2020.10.07 08:44

csodálkoztok naiv fehér emberek
minek hizlaltátok ki
az ázsiai patkányokat
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html