A svájci Novartis AG nettó nyeresége hat százalékkal, 2,77 milliárd dollárra csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban azért, mert a H1N1 influenza visszaszorulása miatt csökkent a kereslet a vállalat influenzagyógyszere iránt. Ugyanakkor a Bloomberg elelemzői konszenzusa csak 2,57 milliárd dollár nyereséget mutatott. Az árbevétel 14 százalékkal, 14 milliárd dollárra emelkedett.

A tavaly augusztusban felvásárolt Alcon Inc., amely szemápolási készítményeket gyárt, egyelőre nem hozott akkora pluszprofitot a Novartisnak, ami ellensúlyozhatta volna az influenzajárvány lecsengése miatt kieső nyereséget - összegezte a Bloomberg. A Deutsche Bank elemzője arra számít, hogy az év hátralévő részében elenyészik az utóbbi hatása, ugyanakkor felpörög az értékesítése az olyan új gyógyszereknek, mint a sclerosis multiplex gyógyítására kifejlesztett Gilenya.

Tavaly a Diovan vérnyomáscsökkentő volt a cég legkelendőbb terméke. A készítmény 6,1 milliárd dollár bevételt hozott, ráadásul idén is viszonylag jó fogy annak ellenére, hogy különböző országokban egymás után veszti el szabadalmi védettségét, s így versenyt támasztanak vele szemben generikus ellenfelei. A Gleevec rákgyógyszer volt a svájciak második legnépszerűbb készítménye, amelynek 2015-ig nem kell számolnia a generikusok támadásával. A Gilenya 59 millió dollárt hozott az első negyedévben, ami sokkal jobb a Novartis várakozásánál.