Hitelezheti Paksot a szankciós listán lévő orosz bank?

A Paksi Atomerőmű bővítését nem érinti az Oroszország elleni mostani nemzetközi szankciós csomag - mondta Aszódi Attila, az atomerőmű bővítéséért felelős kormánybiztos hétfőn a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.
MTI-Eco, 2014. szeptember 22. hétfő, 20:02
Fotó: Napi.hu

A kormánybiztos arra a felvetésre, hogy a nemzetközi megállapodásban szereplő, a bővítéshez az orosz hitelt folyósító bank rajta van a szankciós listán, kifejtette: az érintett banknak a forrásszerzését korlátozzák a jelenlegi nemzetközi szankciók, ami nem akadályozza meg a bankot, illetve az orosz felet abban, hogy forrást helyezzen ki. Szerezhet akár otthonról is forrást, illetve az orosz fél vélhetően fel tud mutatni számos más bankot, amelyek adott esetben a megállapodásba be tudnak lépni - mondta.

A megállapodást fel lehet nyitni, és be lehet más bankot vonni, ha szükségessé válik, de ez most nem szükséges. Nagyon intenzív tárgyalások zajlanak a műszaki és egyéb részletek tisztázására, de bankváltással kapcsolatos egyeztetések nem szükségesek és nem is folynak. Mindaddig, amíg az orosz fél nem jelzi, hogy számára nem áll rendelkezésre a forrás, addig ez nem lenne indokolt - jelentette ki a kormánybiztos.

A konstrukcióról elmondta: Oroszország 10 milliárd eurós hitelkeretet biztosít Magyarország számára, amit a megállapodásban szereplő bank folyósít, ennek, valamint 20 százaléknyi magyar önrésznek a biztosításával lehet megvalósítani a beruházást.

Aszódi Attila beszélt arról is, hogy jelenleg három szerződés részletein dolgoznak, ezek tisztázzák az erőmű tervezésének, megépítésének és üzembe helyezésének, valamint üzemeltetésének és karbantartásának feltételeit, továbbá az üzemanyagszállítás körülményeit.

A keretmegállapodások ellen az Európai Unió nem emelt kifogást és folyamatban van a szerződések egyeztetése is. A kormánybiztos kiemelte, hogy az EU Ellátási Ügynökségének aláírási joga van az üzemanyagszállítási szerződést illetően, harmadik félként be fog lépni a szerződésbe.

Arra a megjegyzésre, hogy az oroszokon kívül más jelentkezők is voltak a paksi bővítésre, úgy reagált: az orosz hitelkonstrukció nagyon kedvező feltételeket biztosít Magyarország számára. Fontos elem az is, hogy az orosz fél vállalta az üzemanyagellátást, ugyanakkor más forrásból is lehetséges üzemanyagot beszállítani. Ha hosszú távon elszigetelődne Oroszország, más forrásból is beszerezhet üzemanyagot Magyarország, jelenleg azonban ez nem szükségszerűség.

Oroszország pont annyira érdekelt ebben az üzletben, mint Magyarország - hangsúlyozta a kormánybiztos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.09.23 09:01

@Cefre:

Milyen nagyszerű gondolatok!

"Tönkretették, kirabolták, hülyeségekbe rángatták, aztán magasról kiröhögték ezt az országot."

"A forrásoknak köszönhetően azonban egyenrangú európai polgároknak érezhetjük magunkat pénzügyi szempontból - összegezte a miniszterelnök, aki szerint ha jól hasznosulnak a pénzek, hét év múlva egy fejlett ország lehetünk, amely magas szinten képes az önfenntartásra és önépítésre."

"...milyen alapon pofázna bele hogy honnan kapunk pénzt, milyen beruházásra??? Vagy egyáltalán bármibe??"

A Tudás:Hatalom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2014.09.22 22:58

EHHHH....

Nem mondom hogy örülök a paksi beruházásnak, messze nem. De a leszerepelt, bohócként rikácsoló Unijó, amelyik csóró cigányzenekarként kifut a pénzből mikor a magyar gazdákat kellene akár minimálisan is kárpótolni (járni jár, csak nem jut, ugye), milyen alapon pofázna bele hogy honnan kapunk pénzt, milyen beruházásra??? Vagy egyáltalán bármibe?? Tönkretették, kirabolták, hülyeségekbe rángatták, aztán magasról kiröhögték ezt az országot. Annak kéne örülniük az idiótáknak, de nagyon, ha holnaptól nem orosz felvonulási területként próbálnánk visszavenni a törédékét, amit tőlünk elloptak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html