Szokatlan módon számítják a Boeing-katasztrófák kártérítéseit

Egymilliárd dollárt is fizethet a Boeing a 737 Max repülőgépek baleseteiben meghalt áldozatok hozzátartozóinak – írja a hvg.hu a Bloomberg számításai alapján.
Szász Péter, 2019. május 12. vasárnap, 16:05
Fotó: Boeing

A cég az összes 737 Max repülését leállította, miután tavaly októberben az indonéziai Lion Air légitársaság JT 610-es járatán közlekedő gép csapódott a tengerbe, 14 perccel a felszállást követően, 189 ember halálát okozva. Öt hónappal később, március 10-én pedig az etióp légitársaság Boeing 737 MAX 8-as gépe hat perccel a felszállás után zuhant le, a katasztrófában 157-en haltak meg - olvasható a portálon.

A Bloomberg korábbi esetekre és az ügyvédekre hivatkozva most azt írta: ha ez bebizonyosodik, akkor még a becsült 1 milliárd dolláros összegnél is jóval magasabb lesz a kártérítés. Egy jogi szakértő ezért azt valószínűsíti, hogy a cég még peren kívül meg fog egyezni az áldozatok hozzátartozóival.

Korábbi hasonló esetekből kiindulva az összeg nagysága attól is függ majd, mennyi ideig voltak tisztában azzal az áldozatok, hogy meg fognak halni. A Boeing-ek esetében pedig valószínűsíthető, hogy az utasok perceken át tisztában voltak ezzel.

HOZZÁSZÓLÁSOK