A magyar gazdaság meglehetősen vérszegény, leszámítva az exportágazatokat, amelyek teljesítményének köszönhetően 2,5 százalékos GDP-növekedés várható idén - kezdi magyarországi beszámolóját Kester Eddy, a Financial Times blogistája. Van azonban egy ágazat, a filmipar, amely némi életet lehel a hervadozó gazdaságba. A Budapesttől 28 kilométerre lévő, 90 millió euróból felépült Korda-stúdiók ugyan nem éppen szerencsés helyen vannak - a repülőtér a város másik oldalán van és a belvárosi szállodáktól 40 perc alatt lehet csak eljutni a forgatások helyszínére -, ám ez, úgy tűnik, nem zavarja a filmkészítőket.

Tavalyi 50 százalékos kihasználtság idén egy csapásra 100 százalékra ugrott - mondták el helyi vezetők Eddynek -, március óta minden hely foglalt egészen az év végéig. A helyiek szerint a stúdiók nincsenek messzebb a városközponttól, mint a világon máshol lévő hasonló létesítmények, továbbá egy kiváló, vadonatúj szálloda épült mellettük, amely percekre van a forgatási helyszínektől. Mindez nem hatja meg a filmeseket - állapítja meg a blogista -, jobban szeretik a budapesti éjszakai életet, szórakozási lehetőségeket, mint Etyek szőlőlankáit. Inkább vállalják a kíméletlenül korai indulást a munkába, mint hogy a stúdióknál éjszakázzanak.

A magyar filmipar vonzereje elsősorban a 20 százalékos költség-visszatérítést tartalmazó kedvező szabályozás. Enélkül nagy bajban lennének a helyiek, miután immáron Európa több más országában is hasonló ösztönzőkkel támogatják a filmkészítést. Messze nem mellékes emellett a képzett, profi munkaerő, amelynek tagjai közül egyre többen beszélnek angolul, a filmipar világnyelvén.