Ismét adófizetői pénzre szorul a Fannie Mae

Ismét több milliárd dolláros állami segítségre szorul az amerikai Fannie Mae, miután a legnagyobb amerikai jelzáloghitel-finanszírozó társaság második negyedéves vesztesége meghaladta az 5 milliárd dollárt.
MTI-Eco, 2011. augusztus 5. péntek, 19:37
Fotó:

Ezzel 2008 óta immár több mint 104 milliárd dollárra nőtt a Fannie Mae-be áramló állami pénztömeg.

A Fannie Mae továbbra is az ingatlanárak csökkenése és a hitelállomány romlása miatt került ismét nehéz helyzetbe. Vesztesége 5,18 milliárd dollár volt a június végén zárult negyedévben, az egy évvel korábbi 3,13 milliárd dolláros mínuszt követően.

A Fannie Mae és kisebb szektortársa, a Freddie Mac összesen már mintegy 150 milliárd dollár állami támogatást kapott. Mindkét cég úgynevezett kormány szponzorálta vállalkozás, vagyis magántőkével, magáncégként működik, de törvényben rögzített alapokmánnyal és céllal. A két társaság felvásárolja a jelzálog-követeléseket a hitelező pénzintézetektől, majd ezekre építve származékos termékeket - jelzáloghitellel fedezett értékpapírokat - bocsát ki, ily módon biztosítva és növelve az elsődleges jelzáloghitelezés tőkeforrását.

A rendszer megfelelően működött egészen az amerikai ingatlanpiacról kiindult világgazdasági válság elmélyüléséig, a 2008 őszén a pénzügyi szektorra átterjedt válságot azonban csak állami segítséggel tudta átvészelni a két óriáscég. Végül 2008 végén mindkettőt állami felügyelet alá vették.

A Fannie Mae osztalék formájában már 14,7 milliárd dollárt visszafizetett az államnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK