Ismét állami pénzért kuncsorog a haldokló jelzálogóriás

A legnagyobb amerikai jelzálogfolyosító, a Fannie Mae 14,8 milliárd dolláros második negyedéves veszteséget szenvedett el és bejelentette, harmadjára is a pénzügyminisztériumhoz fordulnak segítségért.
NAPI, 2009. augusztus 7. péntek, 13:02
Fotó:

A "testvérével" és egyben legnagyobb konkurensével, a Freddie Mackel együtt állami gondnokság alá helyezett jelzálogóriás hosszú távú pénzügyi helyzetének fokozott bizonytalanságára is felhívta a figyelmet. A társaság immár a nyolcadik negyedéve jelent veszteségről és most ismét a kormányzathoz fordul segítségért.

Az elképzelés szerint újabb 10,7 milliárd dolláros osztalékelsőbbségi részvénypakettet adnának a pénzügyminisztériumnak, amely így már 45,9 milliárdnyi csomaggal rendelkezne majd. A bibi csak az, hogy a veszteségek miatt a Fannie nem tud osztalékot fizetni, így a pénzügyminisztérium a saját maga által adott pénzből kapja vissza járandóságát.

A Fannie által garantált nemfizető jelzálogok aránya időközben 171 milliárdra emelkedett, míg az ezekkel kapcsolatos, veszteséget megfejelő költségek 18,8 milliárd dollárt tettek ki a negyedév során.

A gyorsjelentést a Fannie azzal zárja, hogy jelentős bizonytalanság az üzletmenet folytathatóságát illetően, olyannyira, hogy a társaság abban sem biztos, hogy 2010 februárjáig egyáltalán működőképes tud-e maradni.

HOZZÁSZÓLÁSOK