A Dell Inc. számítógépgyártó bejelentette, hogy kapitális összegért, 67 milliárd dollárért felvásárolja az adattárolási rendszereket kínáló EMC Corp.-ot - jelentette a Reuters. A rekordértékű ügylet nyomán két érett vállalat lép frigyre, létrehozva az informatikai ipar újabb olyan nagyvállalatát, amely egy kézből a számítástechnika minden technológiáját kínálja a cégeknek.

Az egyesülés megkönnyíti a Dellnek, hogy elmozduljon a személyi számítógépek gyártásának és értékesítésének stagnáló piacától az informatikai szolgáltatások felé. Az utóbbi nagyobb vásárlóközönséget ígér, gyorsabban növekszik és jobb profitot hoz, mint az előbbi. A Dell olyan akar lenni, mint a jó öreg IBM, amely egy kézből mindent kínál a céges vevőknek, ám ez nem kockázat nélküli vállalkozás - foglalja össze a lényeget Erik Gordon, a Michigani Egyetem professzora.

Nagy dobás lehet

Ez az üzleti modell ugyanis nagyjából egy év tizeddel ezelőtt kimúlt. Ha a Dellnek sikerül feltámasztania, az nagy dobás lehet - teszi hozzá a szakértő. A Dell és az EMC kombinációja egy vállalati megoldásokat kínáló központon hoz létre - derült ki Michael Dell cégalapító szavaiból, aki vezérigazgatóként vezetni fogja az új vállalatot.

Az EMC igazgatósága támogatja a felvásárlást, amely 33,15 dollárra értékeli cégük részvényeit. A vevő 24,05 dollárt ad készpénzben, emellett egy speciális papírt kínál az EMC tulajdonosainak, amelynek értéke a virtuális szoftvereket fejlesztő VMWare Inc. részvényárától függően alakul. A hétfői bejelentés után az EMC papírjai 2,7 százalékkal, 28,62 dollárra erősödtek a tőzsdén kívüli kereskedésben.

Nem lesz ellenajánlat

A megállapodás értelmében az EMC némi lelépési díj ellenében 60 napig elállhat az üzlettől, ha más vevőtől kedvező ajánlatot kap. Az IBM, a Cisco, az Oracle és a HP jöhet szóba alternatív felvásárlóként, ám szakértők szerint nem valószínű, hogy ellenajánlatot tesznek a Dellével szemben.

Az EMC tulajdonosai jól járnak a felvásárlással, miután az elmúlt év rémálomszerű volt a számukra. Az idejétmúlt stratégiát követő cég növekedése ugyanis lassult - fejtegeti Danel Ives, az FBR Capital Markets pénzügyi szolgáltató cég elemzője.

Az ügyletet közvetve igazolta az Elliott Magement befektetési társaság is, amelynek 2,2 százaléka van az EMC-nek. Ez a tulajdonos korábban azt követelte, hogy osszák több részre a vállalatot, most azonban azt javasolja tulajdonostársainak, hogy fogadják el a Dell ajánlatát. Az Elliott értékelése szerint hasznos lesz a két cég közti szinergiákból fakadó költségcsökkentés, továbbá a VMWare bekapcsolásával nő a likviditás, azaz sokszínűbb kerül a befektetők kezébe.