A Coface felmérése szerint a közép-kelet-európai csődök átlagánál négyszerte nagyobb a romániaiak aránya. Tavaly minden 1000 aktív romániai vállalatból mintegy 45 vált fizetésképtelenné, míg Szerbiában ez az arány 41, a harmadik helyre került Magyarországon 29 - írta a Romania Insider. A skála másik végén található Lengyelország mindössze 0,5 csőddel - a térség átlaga 10.

A lap szerint a kiugróan rossz román eredmény oka elsősorban az, hogy 2008-2013-ban számos vállalat vett fel nagy összegű, hosszú lejáratú hiteleket beruházásaira - amelyek nem hozták meg a várt eredményt, sőt, mivel a kiadásokat nem sikerült a helyzet szükségleteihez igazítani, drasztikusan növelték a cégek veszteségét. Helyzetüket tovább rontotta, hogy nem kapták meg időben az ügyfeleiktől járó pénzeket, ezért kénytelenek voltak újabb kölcsönöket felvenni rövid távú likviditási szükségleteik kielégítésére.

Szlovákiában rekordszámú, 407 vállalat jelentett csődöt tavaly - közölte a Hospodárské Noviny (HN) gazdasági-közéleti napilap, ami 3 százalékos növekedést jelent. A HN szerint a csődeljárások számának emelkedését a változékony adó és járulék politika mellett leginkább a körbetartozásokból eredő fizetésképtelenség terjedése okozta. Szlovákiában 2009-ben még csak 279 cég jelentett csődöt, számuk azóta csaknem folyamatosan emelkedik.