Játékhiány lehet karácsonykor

A mérgező festékkel bevont játékok miatt megszigorított ellenőrzések lelassítják az áruszállítást a karácsonyi csúcskereslet idején.
Komócsin Sándor, 2007. október 4. csütörtök, 08:04
Fotó:

Az idei nyár egymást követő játékbotrányai karácsonykor is éreztethetik hatásukat - állítják szakértők. Miután egymás után több termékről is kiderült, hogy kínai gyártójuk a megengedettnél több ólmot tartalmazó festékkel vonta be őket, az USA-ban megszigorították az importált játékok biztonsági ellenőrzését. Az alaposabb vizsgálat tovább tart, ezért már most érezhető, hogy lelassult az áruszállítás a nagy boltokba, és karácsony előtt, a vásárlási csúcs idején - a kiskereskedelem a forgalma és nyeresége 80 százalékát az év utolsó két hónapjában realizálja - jó eséllyel áruhiány alakul ki.

Az USA-ban erre még rátesznek az árleszállítások is. A nagy áruházláncok, mindenekelőtt a Wal-Mart már októberben 50 százalékos csapással indítja vásárlásra ösztönző akcióit, amivel azt szeretné elérni, hogy a hipermarketjeibe betérő vevők kicsit nézzenek szét, és a játékon megspórolt pénzből vegyenek még ezt-azt. Ezzel azonban már tavaly is olyan helyzetet teremtett, hogy a karácsony előtti napokra elfogytak a polcokról a legnépszerűbb játékok.

HOZZÁSZÓLÁSOK