A Magyarországon is érdekeltségekkel rendelkező JKX Oil & Gas Plc. az első félévben 104,5 millió dollár bevételt ért el, ami 33 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. Az üzemi eredmény 9 százalékkal 48,6 millió dollárra nőtt, a részvényenkénti nyereség 20,2 centről 20,7-re emelkedett. A társaság gyorsjelentéséből az is kiderül, hogy a tőkeberuházások értéke 33 százalékkal 68,3 millió dollárra nőtt.

A társaság vezérigazgatója, Paul Davies kiemelte: Magyarország részesedése a csoportszintű bevételben 9 százalékra nőtt.
Ez konkrétan azt jelenti, hogy olajkitermelésből közel egymillió, gázkitermelésből 8,34 millió dollár bevétel keletkezett idehaza. Ennek az összesen 9,34 millió dollárnak több mint a harmada - 3,6 millió dollár - üzemi eredményként meg is maradt, ami a csoportszintű adat 7,4 százaléka.

A JKX forgalmának 91 százalékát az ukrajnai kitermelés adja, az oroszországi mezőkön egyelőre csak kutatás folyik.

Összehasonlításul: az elmúlt év egészében Ukrajna súlya a bevételek terén 97, Magyarországé 3 százalék volt úgy, hogy idehaza az olajértékesítésből 0,6, a földgázeladásokból pedig 5,2 millió dollárt realizált a JKX. (A cég ezzel szerencsésebbnek bizonyult, mint a rivális Falcon Oil, amelynek makói projektjéből a kézzelfogható eredmények híján februárban szállt ki a Mol és az Exxon is. Igaz, az új partnereket kereső Falcon azt is jelezte, hogy terve és költségvetése is van a kutatás folytatására.)

A csoportszintű napi átlagos kitermelés kőolaj-egyenértéken számolva 15 százalékkal 11,69 ezer hordóra (boepd) nőtt az első félévben. A jelentés kiemeli, hogy az oroszországi Kosekablszkoje mezőn végzett tesztek eredményei várakozásokon felüliek, a kutatási programok terén pedig előrehaladást ért el a társaság, beleértve a magyarországi portfóliót is.



A JKX optimista jövőképet vázolt fel, részben annak köszönhetően, hogy augusztus 1-jétől 10 százalékkal emelkedett a gáz ára Ukrajnában. A társaság prognózisa szerint az éves kitermelés meghaladhatja a 10,5 ezer boepd-t, így elérhető a 2011-re tervezett 20 ezres szint. A második félévben ennek érdekében jelentősen növelik a kutatási tevékenységet, az oroszországi Rudenkovszkoje mező eredményei októberre, a Kosekablszkoje eredményei ez év vége előtt várhatók, illetve próbafúrásokat végeznek Bulgáriában és Magyarországon.