Jöhet a fizetős Youtube

A felhasználói videók millióin hatalmassá nőtt Youtube a professzionális tartalmak felé fordul, a hírek szerint tárgyalást folytat a legnagyobb stúdiókkal egy online filmkölcsönzési szolgáltatás bevezetése kapcsán.
Leszák Tamás, 2009. szeptember 3. csütörtök, 08:42

A Google tulajdonában lévő Youtube tárgyalásokat folytat több vezető filmstúdióval arról, hogy felhasználói számára fizetős online videókölcsönzőt hozzon létre. Ez lenne az első alkalom, hogy a videómegosztó pénzt kérne a tartalma megtekintéséért - számolt be a Reuters.

A Lions Gate Entertainment, a Sony Pictures és a Warner Brothers neve merült fel a stúdiók oldaláról. A tervek szerint a már működő hasonló szolgáltatások árszínvonalának megfelelő, 4 dollár körüli összegbe kerülne egy film online kölcsönzése.

Az utóbbi időben a Youtube nyíltan törekszik arra, hogy a felhasználók által készített videók mellett professzionális tartalmak is megjelenjenek kínálatában, a reklámozók ugyanis a tapasztalatok szerint előnyben részesítik ez utóbbiakat: a számos teljes TV-műsort, sorozatot - reklámokkal - ingyen kínáló Hulu például mind a hirdetők, mind a felhasználók meghódításában komolyabb sikereket ért el.

A Youtube ár megállapodást kötött a Time Warner érdkeltségébe tartozó CNN-nel és TNT-vel, illetve még márciusban a Walt Disney-vel is. Mindezen törekvések azzal állnak kapcsolatban, hogy elemzők szerint a videómegosztó napi több millió lejátszását jelentő szolgáltatásának költségei jóval meghaladják a reklámokból származó bevételeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK