Jól hoz a konyhára az autógyilkosság

Néhány napja szokatlan megrendeléseket kapnak Amerika-szerte a vegyi anyagokkal foglalkozó kereskedők: az autószervizek gallonszámra viszik a nátrium-szilikátot, más néven folyékony üveget.
NAPI, 2009. augusztus 5. szerda, 08:38
Fotó:

Egyikük felhívta a megrendelőt, hogy megkérdezze, mire kell neki a betonadalékként, tisztítószerek, ragasztók összetevőjeként, élelmiszer-ipari adalékanyagként használatos vegyi anyag. A rövid válasz így hangzott: autókat gyilkolni!

A kormány ugyanis kötelezte a roncsprémiumprogramban részt vevő autókereskedőket, hogy tegyék használhatatlanná a beszámított öreg autókat - 136 oldalas használati utasításban részletezik, miként kell olaj helyett két liter folyékony üveget tölteni a motorba, majd beindítani, rövid ideig járatni az erőforrást, ezalatt a vegyi anyag tönkreteszi a csapágyakat, a forgó alkatrészeket és eltömíti a kenőolaj áramlásának csatornáit.

A döntéshozók ezzel akarják megelőzni, hogy a vén járgányok ügyes mestereknél kössenek ki, akik felújítva újra eladják őket, megtorpedózva az állami támogatás fő célját, a sokat fogyasztó régi autók kivonását a forgalomból.

Egy motor mintegy két percig tartó kivégzése öt dollárba kerül, autók tízezrei esetén azonban jó üzlet az autógyilkosság mind a nátrium-szilikáttal foglalkozó vegyianyag-kereskedőknek, mind az autószervizeknek. Más kérdés, hogy a roncsprémiumprogram váratlanul nagy sikere miatt napok alatt ömlött be a kereskedőkhöz a sok ezer autó, így a folyékony üveg majdnem hiánycikké vált a piacon.

HOZZÁSZÓLÁSOK