A vártnál kissé jobban nőtt a Goodyear gumiabroncsgyártó profitja a tavalyi utolsó negyedévben az alacsonyabb gumi- és olajárak miatt. A legnagyobb amerikai gumiabroncsgyártó kedden közzétett jelentése szerint adózott nyeresége 2,13 milliárd dollárra (575 milliárd forint) nőtt a negyedik negyedévben, ami 7,68 dolláros részvényenkénti profitnak felel meg. Egy évvel korábban 228 millió dollárnyi, részvényenként 84 centes profitot ért el a vállalat.

A hirtelen megugrott profit oka egy 2,2 milliárd dolláros adókedvezmény, amelynek nagy részét az utolsó negyedévben könyvelte el a vállalat. Adókedvezmények és egyéb tételek nélkül számolva a Goodyear nyeresége részvényenként 59 cent volt. A Thompson Reuters által megkérdezett elemzők 58 centes profitra számítottak.

A Goodyear által a gyártás során felhasznált természetes gumi ára 8 százalékkal, a szintetikus gumié pedig mintegy 30 százalékkal csökkent tavaly. Az olajárak zuhanása is kedvezően hatott a vállalat nyereségességére.

A gumiabroncsgyártó árbevétele 9,1 százalékkal, 4,36 milliárd dollárra csökkent a tavalyi utolsó negyedévben, elemzők ennél többre, 4,39 milliárd dollárra számítottak. A vállalat közlése szerint 256 millió dollárral csökkentette az árbevételt a dollár erős árfolyama, miközben a gyengébb európai, közel-keleti és afrikai eladások 181 millió dollárral fogták vissza az értékesítési árbevételt.