A júniusi bemutatásán nagy sikert aratott Opel Astra szedán gyártása megkezdődött a lengyelországi Gliwicében. A négyajtós modellt a háromajtós sport kupéval együtt csak itt készítik.

Az autó hossza 4658 mm, szélessége 1814, magassága 1476 mm, csomagtartója 90 literrel nagyobb az ötajtósénál, 460 literes. Négy benzines (100-180 lóerős) és három dízelmotorral (95-130 lóerős) kapható, de jövő év elejétől jön az új, 1,6 literes motor turbóval és közvetlen befecskendezéssel. Bár az első példányokat a német piac kapja, alapvetően Dél- és Kelet-Európában tervezik forgalmazását. Az üzem egyelőre nem hajlandó nyilatkozni arról, de erre az évre az Astra ott készülő öt változatából összesen 160 ezer gyártását tervezik. Nem kis feladat ez, hiszen az egyes modellek között óriásiak a különbségek: a külső elemeket tekintve a háromajtósban és az ötajtósban például csak a visszapillantó tükör és a rádió antennája közös.

Jövőre tervezik az Astra IV kabrió gyártásának megkezdését, és felkészülnek 2015-re az autó új generációjának gyártására, amit Gliwicén kívül csak a nagy-britanniai Ellesmere Portban fognak készíteni.

Az Opel a gliwicei üzembe 1998-as indulása óta mintegy 920 millió eurót fektetett be  - írta a Gazeta Wyborcza.