Jukosz: vége a találgatásoknak, a Gazprom mégis nyerő

Úgy tűnik, a titokzatos hátterű Baikal Finance Group csak stróman volt a Jukosz fő termelőegységének megvásárlásakor, s végül a Gazprom lehet a befutó.
NAPI Online, 2004. december 23. csütörtök, 12:52
Fotó:

Az állami kézben lévő Rosznyefthez került a Jukosz orosz olajóriás fő termelőgysége, a Juganszknyeftegaz - adta hírül a Bloomberg. A Rosznyeft a Juganszkra kiírt vasárnapi tender győztesétől, a Baikal Finance Group megvásárlásával jutott hozzá a társasághoz.
A tranzakció értéke nem ismert, némi támpontot viszont az adhat, hogy a BFG 9,3 milliárd dollárért vette meg a Juganszk több mint háromnegyedét. Ez azonban jóval alacsonyabb összeg, mint a Juganszk valós értéke: a Dresdner Kleinwort Wasserstein 14-17 milliárd dollárra értékelte a Juganszkot.

Az ügy érdekessége, hogy a Juganszk végül a Gazpromhoz kerül, s ezzel a Kreml szája íze szerint alakul a tulajdonviszony. Egy egyesült államokbeli bíróság ugyan korábban tíznapos moratóriumot rendelt el a Jukosz csődvédelmi kérelme nyomán a cég eszközeivel kapcsolatos ügyletekre, s megtiltotta az aukción való részvételt a Gazprom leányvállalatának, a Gazpromnyeftnek is. A Gazprom két nappal az árverés előtt vált meg a valódi tevékenységet még nem végző Gazpromnyefttől, ám mégis hozzájut a Juganszkhoz, ugyanis a tervek szerint fuzionál majd a Rosznyefttel. Az egyik legnagyobb orosz olajcégnek számító, napi 1,45 millió hordó olajat kitermelő Rosznyeft élén Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa, Igor Szehin áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK