Kamu volt a repjegy-kedvezmény - megbüntették a fapadosokat

A Sky Europe és a Ryanair tíz-tízmillió forintos bírságát a fogyasztókat megtévesztő reklámok és nem valós árból számolt kedvezmények miatt szabta ki a GVH.
Leszák Tamás, 2009. szeptember 17. csütörtök, 11:23
Fotó:

Két fapados légitársaságot bírságolt meg 10-10 millió forintra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A Sky Europe és a Ryanair azzal tévesztették meg a fogyasztóikat, hogy hirdetéseikben elhallgatták, hogy a repülőjegy árán felül még több járulékos költséget is ki kell fizetniük, ha utazni akarnak - tájékoztatott a hivatal. A Sky Europe elleni vizsgálat 2007 szeptemberében indult, a légitársaság ekkor hirdetéseiben 1 és 3490 forint közötti összegért kínált repülőjegyeket.

A GVH szerint a fogyasztó számára a repülőjegy keresése során az ár a legfontosabb, ár alatt pedig az általuk kifizetendő teljes költséget értik.

A vizsgálat során a GVH megállapította, hogy a Sky Europe hirdetéseiben szétválasztotta a különböző költségelemeket, és a jegyárban nem volt benne sem az értékesítési-, sem a tranzakciós díj, ezekre a hirdetések sem utaltak. Az online hirdetésekben ígért 30-50 százalékos kedvezményekről a társaság nem bizonyította, hogy a valóban alkalmazott árakhoz képest határozta volna meg őket.

Hasonló okok miatt indult eljárás 2008 márciusában a Ryanairrel szemben is, a 2007-ben 3 forint plusz repülőtéri illeték áron kínált jegyek miatt. A reklámok nem tettek említést az úgynevezett extra szolgáltatásokról, illetve azok költségéről (poggyászdíj vagy a check-in díj). Normál méretű poggyász feladásának lehetősége és a felszálláskor a check in szolgáltatás 2007-ben alapszolgáltatásnak minősült a hivatal szerint. Így nem fogadta el a Ryanair érvelését, hogy az utasok többsége már kizárólag kézipoggyásszal utazik. A repülőtéri illetékről a Ryanair is csak az apró betűs részben adott tájékoztatást, a kedvezményeket pedig csak a jegyár egy részében alkalmazta.

HOZZÁSZÓLÁSOK