Katasztrofális adatok érkeztek - Szlovákia veri Magyarországot

Hiába adtak el tavaly 17 százalékkal több új autót Magyarországon, mint egy évvel korábban, az ötmillió lakosú Szlovákia piaca még mindig közel harmadával nagyobb a magyarnál. Az európai értékesítések 17 éves mélypontra zuhantak.
Komócsin Sándor, 2013. január 16. szerda, 10:23
Fotó: Napi.hu

Katasztrofálisan alakult a december és hasonlóan borzalmasan az egész 2012-es év az európai autópiacon - derül ki az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) friss statisztikájából. A múlt hónapban 16,3 százalékkal vettek kevesebb autót az európaiak, mint egy évvel korábban - ilyen decemberi hanyatlásra a pénzügyi válság kirobbanásának éve, 2008 óta nem volt példa. Nagy-Britanniát kivéve az összes jelentős piacon két számjegyű visszaesést tapasztaltak az autógyártók: Németországban 16,4, Franciaországban 14,6, Olaszországban 22,5, Spanyolországban 23 százalékkal rogyott meg a piac.

Az elmúlt év januárjától decemberig mindössze 12,054 millió új autó talált gazdára Európában, ami 1995 óta a legkisebb mennyiség. Az értékesítés 8,2 százalékkal maradt el a 2011-estől - ez a legnagyobb éves hanyatlás az 1993-ban feljegyzett 16,9 százalékos zuhanás után. Éves összehasonlításban Nagy-Britanniában 5,3 százalékkal bővültek az eladások, Németországban azonban 2,9 százalékkal csökkentek, akárcsak Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban, ahol 13,4, 13,9, illetve 19,9 százalékkal hanyatlott az értékesítés.

Mosolygós csehek és szlovákok

A régiós összehasonlítás igencsak vegyes képet mutat. Romániában majdnem 19, Szlovéniában közel 17 százalékkal zsugorodott a piac, Magyarországon viszont 17,6 százalékkal bővült, ezen belül decemberben több mint másfélszeres növekedést jegyzett fel az ACEA. A többi országban minimális volt a változás. A tízmilliós Csehországban 174 ezer, az ötmilliós Szlovákiában 69 ezer, Magyarországon 53 ezer új autó talált gazdára 2012-ben.

A piacvezető Volkswagen annak ellenére növelte európai (EU- plusz EFTA-tagországok) piaci részesedését (közel 25 százalékra), hogy kicsit zsugorodtak eladásai. A cégcsoporthoz tartozó spanyol Seat mínusz 14, a VW márka mínusz négyszázalékos visszaesést szenvedett el tavaly. A francia autógyártók, az amerikai General Motors és Ford, illetve az olasz FIAT eladásai két számjegyű ütemben zuhantak. A csehországi és szlovákiai gyáraikból özönlő autóknak köszönhetően a Hyundai és a Kia továbbra is szárnyal, a Suzuki eladásai viszont 13,4 százalékkal maradtak el a 2011-estől. A Mitsubishi lassan csomagolhat Európában: 2012-ben csupán 77 ezer autót adott el, ami közel egyharmadával marad el a 2011-estől.

A márkák rangsora nem változott: a VW után Peugeot-Ctiroen, Renault, Opel-Chevrolet, Ford, BMW, FIAT, Daimler, Toyota, Nissan, Hyundai, Kia, Volvo, Suzuki, Honda, Mazda, Jaguar-Land Rover és Mitsubishi a sorrend.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

labandy, 2013.01.16 14:20

Politizálni csak erkölcsi alapon lehet: Csizmadia Ervin interjúja Deutsch Tamással 1989. október 26.
,, Szeretnénk viszont a társadalom halmozódva hátrányos helyzetű rétegeiről,csoportjairól fokozottan gondoskodni."
,, Választási felhívás : 1990. február 5.
,, A Fidesz olyan új Magyarországot szeretne,amely nem csak a fiatalok, hanem mindenki számára biztosítja a megélhetéshez és felemelkedéshez szükséges feltételeket ." ,, Külön figyelmet fordítunk a fiatalok,a nyugdíjasok és a szegények helyzetének javítására ."
Itt a lehetőség, 2/3 birtokában rengeteg figyelmet lehetne fordítani az elesettekre,nem a jómódúakat kellene tovább gazdagítani . Nem ezt ígérték,becsapták a választóikat .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.01.16 14:18

Bogár László is megmondta.3 millió embert el kell tenni láb alól.Ez megy most.Sikeres a dolog,egyre több az öngyilkos,nem győzik a vasútnál összeszedni az emberi testrészeket,annyian dobják a vonat elé magukat.Magyarország gyakorlatilag náci állam.Csak az unió miatt nem lőnek még minket a Dunába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.01.16 14:17

Ahol élelmiszer van, azon multik által működtetett áruházakba ők be se mehetnek.
Legfeljebb álmukba.
Mindaddig, míg összefogva, ki nem rámolják őket.
De akkor a multik és gazdagék fussanak, kifelé, nyugatra!
Az Orbán hordával együtt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zolko_123, 2013.01.16 14:15

@troll: nem, mindenre Orbán és Matolcsy a felelősök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.01.16 14:14

Közmunkások kerültek az éhhalál szélére...

Te éhbérért dolgozol? 6 db vizes kifli áráért dolgozol egy órát? 1800 forintot kapsz napi 8 óra munkáért? Egy egész heti béredből a villanyszámlára sem futja, és akkor még nem evett semmit a család? 47.000 forintért gürcölsz hónapról hónapra, mert a FideSS politikusai szerint ennyiből meg lehet élni?
Az a közmunkás, akiről azt terjesztik úri körökben, hogy Te lusta, naplopó, felelőtlen, éhenkórász alkoholista vagy!Saját rongyaidban dolgozol éhbérért? Télen már a gyógyszert sem tudod kiváltani a családnak? A gyerekednek nem tudod fizetni a buszbérletet, a kollégiumot, a menzát, mert a villanyszámla, a krumpli a hagyma és a liszt után erre már nem telik? Nincs reményed, nincs jövőd és nincs életed?
Az a közmunkás, akiről azt terjesztik gazdag urak, hogy gyerekcsinálásból, lopásból akarsz megélni, élősködsz az embereken, ezért megérdemled a sorsodat, mert annyit érsz, amennyid van! Az Ő szemükben így semmi, egy senki vagy!
Ha lenne munka a környéken, már régen melóznál. De nincs! Se itt, se a szomszéd településeken, se azon túl. Ennek ellenére azt mondják, hogy munkakerülő vagy. Ne hagyd magad! Nem vagy egyedül! Magyarországon több mint százezer ember dolgozik ma ugyan annyiért, mint Te. Sorstársaid tízerzereit dolgoztatják éhbérért, és nézik le, ugyanúgy ahogy Téged. És akkor még nem beszéltünk azokról a százezrekről, akiknek még ennyi sem jut.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html