Katasztrófát okoz az elvándorlás

A lengyel vállalatok egy részének súlyos anyagi kárt okoz a munkaerőhiány: beruházások maradnak el és megrendelésekről kell lemondaniuk. A helyzet drámaian romlott egy év alatt.
Barabás Júlia, 2017. augusztus 26. szombat, 14:21
Fotó: Napi.hu

Már a lengyel munkaadók fele nem talál megfelelő alkalmazottakat üres álláshelyeire - írta az onet.pl. a Work Service munkaügyi szervezet jelentésére hivatkozva. A probléma olyan méreteket öltött, amely rendkívül nagy hatással van a bajban lévő vállalatok további sorsára.

A jelentés szerint a kádergondokkal küzdő vállalatok közel egyharmada nem tud új szerződéseket kötni. Nyolc vállalkozás közül már legalább egynek le kellett mondania beruházásokról vagy kisebbre kellett vennie fejlesztéseit. Az emberi tőke előteremtése a lengyel gazdaság fő kihívásává vált: az a cég, amelynek megfelelő a káderállománya, nagy előnybe kerül versenytársaival szemben - vélik a Work Service szakértői.

A vállalatok 50,8 százaléka állítja, hogy nem tud megfelelően szakképzett embert szerezni, ez 15 százalékponttal több a tavalyinál és természetesen rekord. A nagyvállalkozások 62 százaléka küzd ilyen gondokkal. A nehézségekkel úgy akarnak megküzdeni, hogy munkaerő-ügynökségektől kölcsönöznek embereket, illetve egyre többen próbálnak külföldről Lengyelországba csábítani dolgozókat.

A kis cégek negyede nem tudja bővíteni piacait és személyzeti költségeinek jelentős növekedésével szembesül. Ugyanakkor a munkaerő.toborzó ügynökségek magasabb fizetést ajánlhatnak a szakképzett, keresett munkavállalóknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.08.26 21:18

magasabb béreket kell fizetni, az a cég ,amelyik erre nem képes, húzza le a rolót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html