Kémkednek az okostelefonok

Az Android-alkalmazásoknak csaknem 67 százaléka kémleli a felhasználók személyes adatait Kínában, s közel 35 százalékuk figyel olyan információkat, amelyek nem kapcsolódnak az alkalmazás eredeti funkciójához - derült ki Kína egyik vezető internetkutató és adatszolgáltató intézményének, a DCCI-nek egy frissen közölt jelentéséből.
MTI, 2013. március 15. péntek, 12:03
Fotó: Napi.hu

A cég a Google vezetésével fejlesztett nyílt forráskódú mobileszköz-operációs rendszer Kínában előforduló legnépszerűbb alkalmazásait vizsgálta, s ennek alapján arra a megállapításra jutott, hogy a telefonokon megjelenő, tárolt adatok szinte valamennyi típusát "ellenőrzés alatt" tartják.

Az sms-üzenetek listáját, a telefonbeszélgetések adatait, a címjegyzékben található információkat és lényegében minden mást is megfigyelnek olyan alkalmazások, amelyekre a felhasználó még csak nem is gyanakodna - állítja a jelentés.

A kutatók az adatkövetőket egyenként megfigyelve kiderítették, hogy az alkalmazásoknak több mint a fele számon tartja a felhasználó tartózkodási helyét, s 13,2 százalékuk teszi ezt annak ellenére, hogy ez az információ nem hozható összefüggésbe az adott alkalmazás eredeti funkciójával.

Az alkalmazások 21,2 százaléka kíváncsi a mobileszköz-tulajdonos címjegyzékére, 18,1 százalék pedig a hívások részletes adataira. Tizenkét százalékuk az sms-üzenetekre specializálódott, s vannak olyanok is, amelyek üzeneteket küldenek, vagy hívásokat kezdeményeznek.

A kínai kormány egyik kutatóintézete épp a napokban hívta fel arra a figyelmet, hogy a kínai mobileszközpiac túlságosan ki van szolgáltatva az Android operációs rendszernek, s meghatározó volta következtében hátrányba szorulnak egyes kínai vállalatok. A jelentés szerint a szabadon, tehát ingyen használható rendszert lényegében a Google tartja az ellenőrzése alatt, s utalt arra is, hogy az amerikai internetóriás operációs rendszerének legutolsó kódját nem osztotta meg a kínai vállalatokkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2013.03.15 17:04

@DCVI: azért nem cserélhető az apple cuccok akkummulátora, mert így a készülék élettartama az aksi élettartamára korlátozódik, tehát a felhasználó kénytelen lesz 2-3 éven belül újat venni.

ez a tervezett avultatás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DCVI, 2013.03.15 12:40

Az androidok 100%-a képes erre.
Az ipohen-okból nem hiába nem lehet kivenni az akkumulátort, mint a többi telefonból. Ameddig benne van lehallgatható és követhető.
Kisembert ez nem fogja izgatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html