Románia volt a világ negyedik legnagyobb kender exportőre 1989 előtt, ez azonban néhány rövid év alatt összeomlott - most külföldi segítséggel próbálnák talpra állítani. A HempFlax holland csoport 5 millió eurót fektetett az ágazatba, a napokban nyitva meg első romániai üzemét.

Nemcsak a helyi gazdáktól vásárolják fel a kendert, hanem maguk is termesztik, egyelőre 500 hektáron Sebes közelében. A termőterületet évente 300 hektárral tervezik növelni, mert 5000 hektárnyi termésre van szükség a gyár teljes kapacitásának hasznosításához.

A kender rostjai erős, tartós alapanyagot biztosítanak számos iparág számára, és alkalmasak számos műanyag kiváltására is, a ruhaipartól az élelmiszeriparig, nagy előnye, hogy rendkívül ellenálló, termesztéséhez nem szükségesek vegyszerek, rovarirtó- és növényvédő-szerek.

A román törvények engedélyezik az ipari kendertermesztést, de csak azon fajták esetében, amelyeknek alacsony, 0,2 százalék alatti a THC koncentrációjuk, vagyis nem minősülnek marihuánának - írta a Romania Insider.