Kenderhatalom lesz Románia

Holland segítséggel Románia újraéleszti a rendszerváltás után összeomlott kendertermesztést és –feldolgozást.
Barabás T. János, 2015. október 20. kedd, 14:49
Fotó: MTI/AP

Románia volt a világ negyedik legnagyobb kender exportőre 1989 előtt, ez azonban néhány rövid év alatt összeomlott - most külföldi segítséggel próbálnák talpra állítani. A HempFlax holland csoport 5 millió eurót fektetett az ágazatba, a napokban nyitva meg első romániai üzemét.

Nemcsak a helyi gazdáktól vásárolják fel a kendert, hanem maguk is termesztik, egyelőre 500 hektáron Sebes közelében. A termőterületet évente 300 hektárral tervezik növelni, mert 5000 hektárnyi termésre van szükség a gyár teljes kapacitásának hasznosításához.

A kender rostjai erős, tartós alapanyagot biztosítanak számos iparág számára, és alkalmasak számos műanyag kiváltására is, a ruhaipartól az élelmiszeriparig, nagy előnye, hogy rendkívül ellenálló, termesztéséhez nem szükségesek vegyszerek, rovarirtó- és növényvédő-szerek.

A román törvények engedélyezik az ipari kendertermesztést, de csak azon fajták esetében, amelyeknek alacsony, 0,2 százalék alatti a THC koncentrációjuk, vagyis nem minősülnek marihuánának - írta a Romania Insider.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.10.20 18:50

Romániában hiány van kenderkötélből????Csak nem tömeges akasztásra készülnek.....????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.10.20 17:41

Még szerencse, hogy elolvastam a cikket, amely - majdnem - eloszlatta a gyanúmat a román miniszterelnökkel kapcsolatban.

A címet olvasván felkiáltottam magamban: lám ezért nyilatkozik illen hülén a Ponta! Pont a legfrissebb termésből szívott hatalmas slukkokat és megkínálta vele - büszkén - horvát kollégáját is.

Persze, a cikk tartalma ellenére még igaz is lehet a gyanúm...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html