Két éve nem látott magasságban a guru cége

A befektetési guru Warren Buffet vállalata, a Berkshire Hathaway részvényeinek árfolyama közel két éve nem látott csúcsra emelkedett.
NAPI, 2010. szeptember 16. csütörtök, 11:48
Fotó:

Warren Buffet befektetési cége, a Berkshire Hathaway részvényeinek árfolyama 23 havi csúcsot ért el, miután Buffet arról nyilatkozott, hogy kizártnak tart egy második recessziós hullámot az Egyesült Államokban, a Berkshire tulajdonában lévő cégek pedig növekedési pályán mozognak - írta a Bloomberg.

A társaság "A" részvényosztálya 790 dollárral 125 300-ra emelkedett a szerdai New York-i kereskedésen (legutóbb 2008 október elején zártak ilyen magas árfolyamon papírjai). A Berkshire-részvények eddig összességében 26 százalékos növekedést értek el a szerdai zárásig, szemben az S&P 500-as index kevesebb mint egyszázalékos bővülésével. Szakértők szerint azonban még így is alulértékeltek, legalábbis Bill Bergman, a Morningstar elemzője szerint komoly profitot érhet el a cég a válság által sújtott leányvállalatai növekedési potenciálja miatt.

A Berkshire részvényeinek valaha volt legmagasabb záró értéke 149 200 dollár volt (2007 decemberében), majd 2009 márciusára hatéves mélypontra, 72 400 dollárra zuhant ez az érték. A társaságcsoport több mint 20 ezer főt bocsátott el 2009-ben, a gyártó, szolgáltató és kiskereskedelmi üzletágak profitja azonban az idei második félévben az egy évvel korábbi több mint duplájára, 671 millió dollárra emelkedett.

A Berkshire harmadik negyedéves üzemi nyeresége a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint éves szinten 26 százalékkal, részvényenként 1669 dollárra nőhetett.

HOZZÁSZÓLÁSOK