Kétmolnyi embert bocsát el a BP

A British Petrol 10 ezer ember elbocsátása és az Egyesült Államokban lévő benzinkútjai eladása révén akarja csökkenteni a költségeit.
NAPI Online, 2007. november 16. péntek, 15:40
Fotó:

A BP részvényeinek árfolyama tegnap közel 3 százalékot esett azt követően, hogy a cég bejelentette: csökkenti jelenlétét az Egyesült Államokban. Az olajvállalat költségcsökkentő céllal megválik 10 ezer dolgozójától és mintegy 700 töltőállomásától - jelentette be a cég nyáron kinevezett vezérigazgatója, akinek ez az első az üzletmenet egyszerűsítésére irányuló intézkedései közül. A költségcsökkentésre azért van szükség, mert a múlt hónapban kiderült, drasztikusan csökkenhet a kitermelési profitmarzs, amely a BP harmadik negyedéves nyereségét már így is 500 millió dollárral megkurtította.

A benzinkutak eladását követően a BP Egyesült Államok-beli töltőállomásait és a hozzájuk kapcsolódó vegyesboltokat franchise-cégek fogják üzemeltetni, akik a BP-től vásárolják majd a benzint és illetéket fizetnek a cégnek. A tervek szerint két év alatt megvalósítható lesz az amerikai kutak értékesítése.

Az értékesítés előtt álló üzletek és kutak dolgozóit elbocsátja a cég, ám a vezetőségi közlemény szerint bíznak abban, hogy az új tulajdonosok továbbra is alkalmazni fogják őket, mint ahogy az általuk hivatkozott általános tapasztalat alapján is erre következtetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK