Kevesebbet költ egy átlagos Pannon-előfizető

Az egy előfizetőre jutó bevétel csökkenése miatt kicsit visszacsúszott a Pannon árbevétele, az előfizetők száma és az üzemi profitráta viszont nőtt.
NAPI Online, 2007. október 25. csütörtök, 12:17
Fotó:

Az érdekeltségein keresztül 13 európai és ázsiai országában jelen lévő norvég Telenor nettó nyeresége 17 százalékkal, 4,4 milliárd norvég koronára (581 millió euró) nőtt a harmadik negyedévben, az árbevétel azonban minimális mértékben, 23,14 milliárd koronára csökkent (az ukrán Kyivstar nélkül számolva). Az EBIDTA-ráta 32,3 százalékos volt. A társaságot sújtotta az erős norvég korona, továbbá a folytatódó harc az orosz Alfa Grouppal az ukrán Kyivstarért. A cég idei bevételnövekedési előrejelzését 1 százalékponttal csökkentette a korábbi 3-5 százalékos szintről, az említett okok mellett a thaiföldi DTAC mobiloperátor vártnál kisebb forgalombővülése miatt.

A Telenor tulajdonában lévő Pannon 22 ezerrel növelte előfizetői számát a harmadik negyedévben, amelynek végén a Telenor számítása szerint 33 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. Az egy előfizetésre jutó átlagos havi árbevétel (ARPU) forintban számolva 8 százalékkal, 149 koronára (4823 forint) esett, részben az összekapcsolási díjak februári, részben a roamingtarifák augusztusi csökkentése miatt. Az árbevétel 1 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, mert a kisebb ARPU hatását nem tudta kompenzálni a növekvő előfizetői bázis. Az EBITDA azonban 5 százalékkal nőtt, az üzemi profitráta immáron majdnem 41 százalék.

A Pannon előfizetőinek száma az idei első háromnegyed év végén 3,22 millió volt, szemben a 2006. végi 3,153 millióval. A társaság tulajdonosa megerősítette, hogy kész 10 milliárd forintot fizetni GSM-szolgáltatói licencének 2008 utáni, 7,5 éves meghosszabbításáért.

HOZZÁSZÓLÁSOK