Megkezdték az emberek kitelepítését a márciusi földrengésben megsérült fukusimai atomerőmű körül korábban kijelölt 20-30 kilométeres tiltott zónán túli két településről - jelentette a BBC. A több mint 30 kilométerre lévő városokból először a terhes asszonyokat és a kisgyermekes családokat viszik el, körülbelül 5000 ember került a hét végén hotelekbe és más szálláshelyekre, miután az erőmű egyes reaktorában felfüggesztették a mentési munkálatokat, s ezért a hatóságok arra számítanak, hogy nőni fog a radioaktivitás a térségben.

Az egyes blokk úgy akarták lehűteni, hogy elárasztják vízzel, csakhogy a reaktorház ereszt, ezért az euróművet üzemeltető Tepco áramszolgáltató kénytelen új tervet kidolgozni a helyzet rendezésére. A létesítmény pincéjében eközben 3000 tonna szennyezett víz gyűlt fel, amivel szintén kezdeni kellene valamit, ezért összességében most úgy látszik, hogy jövő január előtt nem tudják lezárni az erőmű összes reaktorát.

A kormány a múlt héten elfogadta azt az intézkedéscsomagot, amellyel támogatja a Tepcót a kártérítések kifizetésében - főként a cég jövőbeni profitjának rovására megelőlegezik a pénzt -, elemzők szerint összesen 100 milliárd dollárt kell majd a károsultaknak kifizetni.