A Volvóra is pályázó kínai Geely Automobile Holdings Ltd. 51 százalékos részesedést szerezhet a londoni taxikat gyártó Manganese Bronze Holdings (MBH) Plc-ben - számolt be a Bloomberg.

A kínai társaság jelenlegi 19,9 százalékos részesedését növelné, a részvények darabonként 70 penny értéket képviselnek - mondta Mark Dryer, az MBH pénzügyi igazgatója.

A jövőben is a londoni fekete taxik gyártója lesz az MBH, bár az alkatrészek korábbinál nagyobb hányada érkezik majd Kínából, illetve a Geely összeszerelő és kereskedelmi partnere lesz a társaság - fogalmazott Fryer.

A TX4 típusú taxik alkatrészei Shanghaiban készülnek majd, amivel 60 fő munkája szűnik meg a jelenleg az angliai Coventryben működő gyárban.

A Geely ezzel a második kínai cég lehet, aki komolyabb befolyást szerez Nagy-Britanniában, a SAIC Motor Corp. 116 millió dollárt fizetett 2005-ben az MG Rover Group néhány Rover-típusának jogaiért, 2007-ben pedig a birminghami MG-gyár tulajdonjogát is megszerezte.

Az MBH tegnap 6,9 millió font veszteséget jelentett 2009-re, a részvényesek engedélyével megvalósuló értékesítés 14 milliós bevételt jelentene. A társaság részvényei tegnap 1,2 százalékkal estek vissza, összességében 25,8 millió fontra értékelve a gyártót.