Ed Miliband, a brit Munkáspárt vezére vitát akar indítani az ország Tesco-izálásáról, azaz a nagy áruházláncok terjeszkedéséről, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy egysíkúvá válik a városok utcaképe - jelentette a Financial Times (FT). Az ellenzék vezére azt követően nyilatkozott, hogy Bristolban kisebb lázadás tört ki a Tesco ellen, amely kisboltot nyitott a város belső részében. A tiltakozók az ügy kapcsán már kétszer kerültek összeütközésbe a rendőrséggel.

A munkáspárti vezér nem utalt kifejezetten a bristoli esetre, ehelyett általánosan fogalmazott. Szerinte az embereknek joguk van beleszólni abba, hogyan nézzenek ki településeik legjellegzetesebb utcái. A Munkáspárt előnyben fogja részesíteni ezt a kérdést a következő időszak politikai vitáiban, mert nincs az rendjén, hogy a kisemberek erőtlenek a vállalatóriásokkal szemben - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy kezdeményeznek-e valamilyen akciót is a belvárosok Tesco-izálása allen, csak annyit mondott: az embereket aggasztja, hogy lassan minden város egyforma.

Mint minden éremnek, természetesen ennek is két oldala van. A brit kiskereskedelmi cégek szakmai szövetsége szerint az áruházak és boltok nyitásának korlátozása a gyengécske gazdasági fellendülés megtöréséhez vehetne. A sikeres üzletek vonzzák az embereket és életet lehelnek a belvárosokba, ezek nélkül valószínűleg több lenne a kiadatlan helyiség annak minden káros hatásával. A Tesco a brit élelmiszer-kereskedelem 30 százalékát birtokolja, 2715 áruházat és kisboltot üzemeltet a szigetországban és további 208 nyitását tervezi a következő egy évben.

A kormányon lévő Toryk vezére, David Cameron még ellenzéki politikusként, 2008-ban szintén ostorozta a nagy szupermarketláncokat, és azt ígérte, hogy hatalomra kerülve csökkentik a kisebb kereskedelmi cégek adó- és adminisztrációs terheit. Cameron emellett azért is bírálta a nagyokat, hogy élve piaci súlyukkal lenyomják beszállítóik árait, és ezzel nyereségrátáját. Kormányfőként azonban eddig adós maradt korábbi szavai tettekre váltásával - írja az FT