Kiszámolták: 2,65 milliárd dollár a BP költsége

A mexikói-öbölbeli olajszivárgás költségei elérték a 2,65 milliárd dollárt a BP hétfői közleménye szerint. Több mint 39 ezer ember vesz részt a brit olajcég erőfeszítéseiben.
NAPI, 2010. június 28. hétfő, 14:52
Fotó:

A BP hétfői közleménye szerint a vállalat mexikói-öbölbeli olajszivárgással kapcsolatos költségei elérték a 2,65 milliárd dollárt - írja a BBC News. Ebbe az összegbe beleértendők a szivárgás elállítására tett kísérletek, az olajszivárgás intenzitásának csökkentése érdekében fúrt tehermentesítő kutak, valamint az eddigi kártérítések költségei is.

Az elmúlt három napban átlagosan napi 100 ezer dollárra emelkedtek a BP vonatkozó költségei, ami az eddigi legmagasabb napi átlag. A brit olajcég szerint már több mint 39 ezer ember vesz részt az olajszivárgással kapcsolatos védekezésben.

Eddig több mint 80 ezer kártérítési követelést nyújtottak be az olajvállalatnak, amelyek közül mintegy 41 ezret fizetett meg a BP összesen 128 millió dollár értékben. A BP közleménye szerint egyelőre túl korai lenne számszerűsíteni a védekezés és a kártérítések teljes költségét.

Nem mond le

Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, Tony Hayward BP-vezérigazgató lemondásra készül. Ezt az információt tagadta a BP, ahogy azokat a híreket is tévesnek minősítette, amelyek szerint az olajvállalat oroszországi érdekeltségei egy részének eladására készülne annak érdekében, hogy fedezni tudja az olajszennyezéssel kapcsolatos kiadásait.

A brit olajvállalat 2009-es éves profitja 14 milliárd dollárra rúgott, ám a jelenlegi helyzet bizonytalanná teszi a BP idei eredménykilátásait. Az olajszivárgás áprilisi kezdete óta a cég részvényárai több mint megfeleződtek, ezzel mintegy 90 milliárd dollárral csökkentve a BP értékét.

Ebből kifolyólag a vállalat az idén nem is fizet osztalékot, azonban jóváhagyott egy 20 milliárd dolláros keretet az olajszennyezés által okozott károk kompenzálására.

A vasárnapi G20-találkozó után a brit miniszterelnöki iroda közleménye szerint "a vezetők egyetértettek abban, hogy a BP-nek kötelessége a szivárgás megfékezése, a károk helyreállítása és a kártérítések megfizetése", ugyanakkor mind az Egyesült Államok, mind az Egyesült Királyság érdeke, hogy a BP erős és stabil vállalat maradjon.

HOZZÁSZÓLÁSOK