Kitiltották az angolokat Oroszországból

Az orosz kormány kitiltotta a British Council kulturális képviseleti irodáit az ország területéről a két nagyhatalom közötti diplomáciai csata legújabb fordulójában.
NAPI Online, 2007. december 12. szerda, 11:12
Fotó:

Január elsejétől bezárják a British Council 15 oroszországi képviseleti irodáját azt követően, hogy Moszkva megállapította: azok működésének nincs megfelelő jogi alapja - adta hírül a The Times.

Moszkva döntése tovább mélyíti a diplomáciai válságot a két ország között, amely Alexander Litvinyenko meggyilkolása kapcsán pattant ki. Oroszország jelenlegi lépését a brit kormány júliusi döntésére adott válaszként tekintik, amikor is négy orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Királyságból, mert nevük felmerült a Litvinyenko-gyilkosság ügyében, amely azóta sem került megoldásra, hiszen a britek által gyanúsított Andrej Lugovojt nem hajlandók kiadni az orosz hatóságok.

A moszkvai döntés indoklása szerint a British Council működését szabályozó szerződést júliusban kellett volna megújítani, ám a brit területről kitiltott diplomaták miatt kipattant botrány miatt ez elmaradt, így az intézet működése jogilag nem biztosított, valamint adótörvényt is sért. Az intézkedés alapján egyedül az intézmény moszkvai központja folytathatja működését jövő év januárjától.

HOZZÁSZÓLÁSOK