Az áfaemelés bejelentését követően 20-30 százalékkal ugrott meg a kiskereskedelmi egységek forgalma, az emberek elsősorban alapvető élelmiszereket, cigarettát, alkoholt vásárolnak nagy mennyiségben.

Több mint 50 százalékkal ugrott meg a cukor, és a liszt iránti kereslet, étolajból pedig már egyáltalán nincs raktáron - nyilatkozta Gunter Grieb, a helyi Profi üzletlánc vezérigazgatója. Hasonló a helyzet a cash & carry típusú egységekben is, ahol is a viszonteladók rohamozták meg raktárakat, hogy készletekeit még az alacsony áfával terhelt áron töltsék fel.

A kereskedelmi egységek többsége egyébként rövidített nyitva tartás mellett üzemel, hamarabb bezárnak, vagy éjszakai műszakban oldják meg a termékeik átárazását.


Nincs pénz, vegyünk autót!

Az autószalonunk forgalma ezen a héten egy átlagos nap forgalmának két - háromszorosára emelkedett - idézi egy bukaresti Ford kereskedés igazgatóját a Ziarul Financiar. Több mint 20 százalékkal nőtt a kolozsvári Dacia-kereskedés forgalma is, az emberek a kasszáknál tolongva készpénzzel igyekeznek kifizetni megrendelt gépkocsijaikat, a holnaptól alkalmazott 24 százalékos áfa ugyanis átlagosan 300 euróval növeli a népszerű Dacia Logan árát - számolt be tapasztalatairól Calin Abrudan, a Dacia helyi forgalmazója.

Égnek a telefonok a kolozsvári Autoworldnél is - számolt be a rendkívüli helyzetről Mezei János a cég vezérigazgatója. A Volkswageneket forgalmazó kereskedésnél azonban a vásárlók nem kifizetni akarják a korábban megrendelt gépkocsikat, hanem vissza szeretnék kapni a már befizetett előleget.


Kirendeltségünkön csak bemutatóautók vannak, a korábban megrendelt kocsikra pedig egy-két hetet várni kell, a teljes árat pedig csak akkor lehet kiegyenlíteni, természetesen a magasabb 24 százalékos áfával terhelve - magyarázta Mezei. Hozzátette: csak azoknál az autókereskedéseknél lehet az utolsó percekben a még 19 százalékos áfával terhelt alacsonyabb árú autókat vásárolni, ahol jelentős a raktárkészlet.

Az áfaemelés egy középkategóriás Volkswagen vagy egy Ford vásárlása esetén átlagosan 500 eurós többletkiadást jelent, felsőbb kategóriákban azonban akár két-háromezer eurót is megspórolhat az, aki még ma kifizeti a teljes vételárat.

A turizmus megúszhatja


Várhatóan nem hoz jelentős visszaesést a turizmusban az adóemelés, a szállásadóhelyek ugyanis továbbra is a kedvezményes 9 százalékos áfakörben maradnak - mondta a Napinak bizakodón Traian Badulescu az utazási irodák érdekképviseletének szóvivője.

Bár az éttermekre illetve egyéb vendéglátó- és szórakozóhelyekre nem vonatkozik a kedvezményes adókulcs, itt sem számíthatunk drágulásra, a kereskedelmi egységek ugyanis, hogy ne csökkenjen jelentősen forgalmuk, várhatóan lenyelik majd a különbözetet. A román tengerpart ugyanis kong az ürességtől, a mintegy 120 szállodai férőhely mindössze 50 százalékában van jelenleg vendég.

A bejelentett fizetéscsökkentések és adóemelések tükrében a korábban idénre előre jelzett 5-10 százalékos forgalomnövekedés biztosan nem tartható, a tengerparton a legjobb esetben is a tavalyival megegyező számú, mintegy 1-1,2 millió turistára számítanak idén.

Nemcsak a tengerparton érezhető azonban a kormány megszorító csomagjának hatása: a tavalyi év azonos időszakához képest országosan 20-40 százalékkal csökkent az utazási irodák mind belföldre, mind külföldre irányuló forgalma - tette hozzá Badulescu.

Csapás a fogyasztásra


Eközben egyre többen hangoztatják Romániában, hogy az áfaemelés drámai hatással lesz a gazdaságra, a bérek csökkenése, a kamatadó bevezetése illetve a cafeteria és egyéb juttatások megadóztatása jelentősen visszaveti majd a fogyasztást. 

A bukaresti vezetés azonban éppen az áfa emeléséből kívánja pótolni az alkotmánybíróság által megakadályozott nyugdíjcsökkentésből remélt, mintegy 1-1,5 milliárd eurót, ahhoz hogy az IMF-el kialkudott 6,8 százalékos államháztartási hiányt tartani tudja.