Német szakértők és a lengyel legfelső ellenőrző kamara (NIK) állítása szerint a viaToll sztrádadíj rendszer több mint 170 kapuját csempészett alapanyagból építették. Az acél elemeket valószínűleg Kínából csempészték be Lengyelországba. Ezeket hamisított dokumentációval egy olasz cég importálta - amely már nem létezik.

A központi korrupcióellenes hivatal is nyomoz az ügyben, hogy nem játszott-e benne szerepet az infrastruktúra-minisztérium tisztségviselőinek megvesztegetése. Ugyanis ezek döntöttek úgy, hogy ezekre az elemekre nem vonatkoznak az építési törvény szigorú szabályai, mert közlekedésbiztonsági berendezések, s ezt tette lehetővé a kínai acél felhasználását.

Rögtön a minisztériumi határozat után, 2011-ben egy pármai olasz cégtől két német közvetítő vett meg 133 tonna kínai acélt, amiből Lengyelországban készítették el a kapukat. A német építési felügyelet egy évvel később rájött, hogy az olaszok hamisították a minőségtanúsítványt, amely szerint az acél megfelel az uniós minőségi és biztonsági feltételeknek, s azonnal tájékoztatták erről Varsót.