Bajban van Dél-Amerika legnagyobb légitársasága

Csődvédelmet kért Dél-Amerika legnagyobb légitársasága, a chilei központú LATAM csoport több cége - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. május 26. kedd, 09:47
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

A chilei, perui, kolumbiai és ecuadori leányvállalatok is az Egyesült Államokban kértek csődvédelmet, a brazil, argentin és paraguay-i leányvállalatokat a lépés egyelőre nem érinti. A társaság már jelezte, hogy a legnagyobb tulajdonos Cueto és Amaro családdal, illetve a résztulajdonos Qatar Airways-zel már megállapodtak egy 900 millió dollár értékű tőkebevonásról, de várják a többi tulajdonos és hitelező hozzájárulását is. A cég készpénzállománya 1,3 milliárd dollár volt.

A társaság üzemmenetét a lépés nem érinti, folytatódik a jegyeladás, a járatok teljesítése, a dolgozók és az alvállalkozók bérének kifizetése is.

Roberto Alvo, a LATAM vezérigazgatója azt mondta, a koronavírus-járvány gyakorlatilag leállította a légiközlekedést, hiába volt a cég nyereséges, és egészséges szerkezetű, a leállás a LATAM-ot is rosszul érintette.

A LATAM tavaly 753 millió dollár üzemi eredményt ért el 10 milliárd dollár árbevétel után, az adózott eredmény 195 millió dollár volt az egy évvel korábbi 341 millióhoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK