Ehhez a vártnál gyorsabb gazdasági fellendüléstől is hátszelet remélnek a pénzintézetek - állt a Wirtschaftsblatt cikkében.

A nyílt kritikától tartózkodnak a bankvezetők, ehelyett azzal érvelnek, hogy a tervek a jelenlegi formájukban nem igazságosak és hogy hátráltathatják az éppen megindult fellendülést.

A pénzügyminisztérium szóvivője kizárta, hogy az eddigi megállapodásokon változtassanak. A bankok ennek ellenére nagyobb rugalmasságra számítanak a kormánypártoktól október 10-e, a belpolitikai szempontból fontos bécsi tartományi és önkormányzati választások után.

A bankvezetők bírálják a tervezett adó mértékét és hogy az közvetlenül a költségvetésbe folyna be. Előnyben részesítenék a német modellt, amelynek alapján Ausztriában nem 500 millió, hanem 150-170 millió eurót tenne ki a különadó és egy bankmentő alapot táplálna.

Williald Cernko, az UniCredit csoporthoz tartozó Bank Austria vezérigazgatója burkoltan ismét arra utalt, hogy ha Bécsben kedvezőtlenné válnak a feltételek, akkor a nemzetközi szinten tevékenykedő pénzintézetek akár át is költöztethetik székhelyüket Csehországba vagy Szlovákiába.

Az osztrák bankadó-tervek ellentmondanak az európai konszenzusnak - mondta Michael Ikrath, a takarékpénztárak szövetségének főtitkára. Michel Barnier belső piacért és szolgáltatásokért felelős európai uniós biztos hét eleji bécsi látogatásán hasonló bírálatot fogalmazott meg.

Ikrath szerint egy "túl magas" bankadó visszavetheti a fellendülést, mert 0,16-0,32 százalékkal emelkedhetnek a hitelek kamatai.

Két vezető osztrák kutatóintézet az első féléves növekedés alapján a múlt pénteken jelentősen javított 2010-re és 2011-re szóló konjunktúra-előrejelzésein. Idén 1,2-1,5 százalék helyett a bruttó hazai termék (GDP) 1,8-2 százalékos növekedésével számolnak. A jövő évi előrejelzéseiket 1,9-2 százalékos bővülésre módosították a korábbi 1,6-1,9 százalékról.

A várnál jobb adatok alapján Josef Pröll pénzügyminiszter úgy vélekedett, hogy "csökken az adóemelések irányába ható nyomás". Pröll vélhetően nem a bankadóra utalt, ezt erősítik meg szóvivőjének a Wirtschaftsblattban idézett szavai is.

Ewald Nowotny az osztrák nemzeti bank elnöke szerint Ausztriának ragaszkodnia kellene az eredetileg tervezett megszorító intézkedések végrehajtásához.