Leállhat Líbia legnagyobb olajmezője

Leállítják a kitermelést Líbia legnagyobb olajmezőjén, amelyet törzsi harcosok és helyi biztonsági erők kerítettek hatalmukba - közölték vasárnap az el-Sarara létesítményben dolgozó mérnökök és a fegyveresek szóvivője.
Domokos László, 2018. december 10. hétfő, 09:56
Fotó: Reuters - Képünk illusztráció.

A Reuters brit hírügynökség szerint amennyiben igaznak bizonyul a jelentés, úgy a napi 315 ezer hordó olajat kitermelő Sarara működésének felfüggesztése a közeli el-Fíl olajmezőn való munkálatok megszakítását is eredményezni fogja Líbia törvényes rendet nélkülöző déli sivatagában. Fíl átlagosan 70 ezer hordó olajat termel naponta.

Egy helyi mérnök szerint a sararai létesítményben leállítják a kitermelést, de erre vonatkozó pontos időpontot az illetékes nem mondott. Mohamed Maigál, a magát a Fezzán Haragja Mozgalomnak nevező törzsi fegyveresek szóvivője szintén megerősítette, hogy felfüggesztik az olajkitermelést - írta az MTI híre alapján az Index.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után mély káoszba zuhant, több rivális frakció is verseng az ország ellenőrzéséért. A líbiaiak gyakran öntik ki a magas infláció és az infrastruktúra hiánya miatt érzett haragjukat a NOC-ra, amelyet egyfajta "fejőstehénnek" látnak az olaj- és földgázeladásokból származó több milliárd dolláros éves bevétele miatt.

Az észak-afrikai ország nemrég napi 1,3 millió hordóra tudta emelni olajkitermelését, amire 2013 óta nem volt példa.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.12.12 16:06

Hülyék. Ahelyett, hogy jól megélnének az olajukból egymást ölik. Aki hülye, az megérdemli a sorsát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html