Hullhatnak a légitársaságok a járvány miatt

A koronavírus járvány további csődöket eredményezhet a nemzetközi légi-közlekedésben. A globális érdekvédelmi szerv aktuális előrejelzése szerint elérheti az iparág idei bevételkiesése a 113 milliárd dollárt.
Rácz Gergő, 2020. március 5. csütörtök, 13:23
Fotó: Pexels

Tetemes veszteségeket vár a globális légi-közlekedésben a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA). A légitársaságok ernyőszervezete nemrég még 29 milliárd dollárnyi bevételkieséssel számolt, ezt pár hét elteltével mostanra a Reuters beszámolója szerint megtöbbszörözte, így a bukott árbevétel elérheti a 113 milliárd dollárt.

Az IATA adatai szerint a légi-közlekedés összesített árbevétele 838 milliárd dollár volt 2019-ben.

Michael O'Leary, a Rayanair vezetője a napokban már légitársaságok várható csődhullámát jósolta, különösen azoknak a cégeknek az esetében, amelyeknek amúgy is bevételi gondjai vannak.

Ezt a sort a Flybe brit, regionális utakra specializálódott társaság nyitotta, miközben a Norwegian Air a részvényeseinek adott legutóbbi előrejelzésében már elvetette annak lehetőségét, hogy profittal zárja az idei évet.

A koronavírus nemzetközi terjedése miatt egymás után jelentik be fapados, és hagyományos modell szerint működő társaságok egyes járataik törlését, vagy ritkítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK