Az S&P érvelése szerint a magyarországi leányvállalattal is rendelkező francia biztosítótársaság kitettsége a görög államkötvényeknek gyengíti a vállalat pénzügyi helyzetét. Az új minősítés negatív besorolási kilátásokkal párosul.

A lépéssel egy időben, a hitelminősítő "BBB+/A-2"-ről "BBB/A-2"-re sorolta vissza a csoport bankintézete, a Groupama Banque rövid és hosszú távú adósi besorolását.

Az S&P május 9-én mélyen a befektetésre már nem ajánlott, "bóvli" adósosztályzati kategóriába - egyes afrikai fejlődő gazdaságoknál is gyengébb szintre - süllyesztette Görögország kockázati besorolásait. A világ legnagyobb hitelminősítőjének akkori bejelentése szerint a hosszú futamidejű görög államadósság besorolása a korábbi "BB mínusz"-ról - a köztes "B plusz" kihagyásával - "B"-re, a rövid lejáratú szuverén adósságok osztályzata "B"-ről a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "C" szintre romlott.

A hitelminősítő elemzésében kiemelte a Groupama működési eredménye és a megfelelő tőkésítettsége körüli bizonytalanságot is, amelyeket a negatív besorolási kilátások tükröznek.

A Groupama Garancia Biztosító tavalyi díjbevétele 91,3 milliárd forintot tett ki Magyarországon. A társaság életbiztosításokból származó díjbevétele 56,6 milliárd, míg a nem életbiztosításokból származó 44,7 milliárd forintvolt. A magyar számviteli szabályok szerint számított eredmény az előző évinek egyharmada, 3,474 milliárd forint volt. A társaság tavaly a magyar lakásbiztosítási piac második legnagyobb szereplője volt.