A lengyel Praktikert is felvásárló, Svájcban bejegyzett Papag AG viheti a magyar Praktiker barkácsáruházakat - értesült a Népszabadság piaci forrásból. A lap úgy tudja, hogy a cég régóta tárgyalásokat folytat a magyar Praktikerek értékesítésével megbízott német felszámolóbiztossal, és az a szándéka, hogy mind a 19 üzletet megszerzi, és tovább működteti a Praktiker márkát.

Másfél hónappal ezelőtt a Papag vette át a lengyel Praktiker-lánc 24 üzletét mintegy 1800 dolgozóval. A vevőről azóta sem sok mindent tudni: a korábban papírüzletben utazó, 1978-ban Bernben alapított vállalkozás vezetősége 2013 nyarán teljesen lecserélődött, az új vezérigazgató pedig több tucat más vállalkozást is irányít. A lengyel Praktikerek eladásáról szóló német nyelvű közleményében a Papag mindössze annyit ír magáról, hogy egy "magát megnevezni nem kívánó lengyel stratégiai befektető" áll a svájci cég mögött. Ennek megfelelően a lengyel üzleti sajtó azóta is találgatja, hogy ki vagy kik lehettek a vevők, eddig több lengyel nagyvállalkozót, illetve konkurens barkácsláncot is hírbe hoztak - utóbbiakat leginkább azon az alapon, hogy korábban érdeklődtek a lengyel Praktiker-üzletek iránt.

Magyarországon is jókora tolongás volt a tavaly februárban csődöt jelentett német Praktiker konszern utolsó talponmaradt leányvállalatáért.Tavaly a Felcsuti Zsolt érdekeltségébe tartozó MPF Holding is vevőként jelentkezett be, majd idén az év elején röppent fel, hogy az offshore hátterű, ám Kiskunlacházához kötődő Eurogarden Kft. is érdeklődik a lehetőség iránt, márciusban pedig a KÉSZ-csoport jelezte érdeklődését.