Több mint 10 milliárd forintnyi beruházást tervez lengyel élelmiszer-ipari vállalatokba Andrej Babis, az ANO párt vezére, aki a Hospodarske Noviny című lap szerint 1 milliárd koronát költött a Good Food poznani vállalatra, amelynek felfejlesztésére 100 millió koronát kész költeni.

Csehország legnagyobb agrárbirodalmának tulajdonosa elsősorban az egészséges ételeket gyártó cégek terén akar hódítani, a Good Foodba is két éven belül további 200 milliót ruház be.

A prágai rádió szerint ezen irány érdekessége, hogy Babis az utóbbi években élesen bírálta a Csehországba irányuló olcsó lengyel élelmiszerimportot, annak állítólag gyenge minősége miatt. Vélhetően valójában a konkurenciaharc volt a támadások oka, mivel a lengyel cikkek komoly versenyt támasztottak a cseh piacon a politikus tulajdonában levő Agrofert konszern vállalatainak.

A cseh négyszeresét kitevő lengyel piacon eszközölt befektetések valószínűvé teszik, hogy nem fogja megvenni a legnagyobb hazai élelmiszer-ipari vállalatot, a Hamét, amit több mint egy éve hiába próbálnak eladni izlandi és litván tulajdonosai, miután befürödtek oroszországi és ukrajnai befektetéseikkel.

A Babis tulajdonában levő Lidové Noviny híre szerint a kínai CEFC csoport állítólag kész 4,5 milliárd koronáért megvásárolni a Hamét.